Bacterie maakt geen schijn van kans als implantaat van slimme coating wordt voorzien

kunstheup uit de jaren zeventig

De belangrijkste oorzaak van het falen van biomedische implantaten zijn bacteriële infecties. Uit onderzoek van Agnieszka Muszanska, biomedisch onderzoekster bij het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat de kans op infecties kan worden verkleind door deze implantaten te behandelen met een bepaalde coating.

Het mooie van deze coating is dat deze voorkomt dat bacteriën zich aan het implantaat hechten. De coating doodt bacteriën als zij zich toch nog proberen te hechten en het bevordert dat het implantaat goed vast komt te zitten in het lichaam.

Biomaterialen
Dankzij de steeds maar verdergaande ontwikkeling binnen de medische wereld worden meer en meer lichaamsvreemde stoffen, zogenaamde biomaterialen gebruikt om levens te redden. Door het plaatsen van een hartkunstklep, een kunstheup (hierboven ziet u een exemplaar uit de jaren ’70), een urineweg-katheter of een borstimplantaat worden ook vreemde bacteriën in het lichaam ingebracht. Infecties zijn vaak het gevolg. Deze infecties zijn vaak moeilijk te bestrijden en grote hoeveelheden antibiotica moeten woren ingenomen. “De trend in klinieken is dan ook om uitgebreide antibioticatherapieën te vermijden en te zoeken naar alternatieven,” aldus Muzanska.

Alternatief
Via onderzoek vond Muzanska een alternatief in het voorkomen van infecties. Deze ‘polymere borstel-coatings‘ zijn in staat om de hechting van bacteriën aan implantaten tot wel 95 procent te verlagen. Slechts vijf procent van de bacteriën krijgt dus nog de kans om door te dringen en een biofilm op het implantaat te vormen. Dit is een soort slijmerig laagje waaronder de bacteriën zich wapenen tegen antibiotica.

Door de onderzoekster werd een multifunctionele coating ontwikkeld voor implantaten van siliconenrubber die naderende bacteriën niet alleen afstoot maar ook doodt. Muzanska vertelt: “Als bijvoorbeeld een stukje spier wordt geïmplanteerd, heb je een open wond waar nieuw huidweefsel overheen moet groeien, ook ter bescherming tegen bacteriële infecties. Ik heb kunnen aantonen dat het mogelijk is om meer functies in een coating te verwerken. Multifunctionele coatings kunnen dus een goede basis vormen voor de toekomstige benadering voor het voorkomen van implantaatinfecties.”

Bronmateriaal

"Slimme coating voorkomt implantaatinfecties" - Rug.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rieveschl, George, 1916-2007; Armstrong, Neil, 1930-2012.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd