Bacteriën vullen scheuren met superlijm

Het kan niet op vandaag: vanmorgen bleek al dat bacteriën sudoku’s oplossen en nu is het tijd voor bacteriën die scheuren in door aardbevingen of de tand der tijds getroffen gebouwen repareren. Ze doen dat met een zelfgemaakte superlijm die keihard wordt. Wetenschappers hebben deze nieuwe siliconenkit al een naam gegeven: ‘BacillaFilla’.

Het gaat om genetisch gemanipuleerde bacteriën van de soort Bacillus subtilis. Deze soort leeft in de grond, maar verheft zich door wat genetische aanpassingen tot een veel hoger niveau.

Kruipen
De onderzoekers hebben het organisme slim aangepast. Zodra de bacteriën in contact komen met een specifieke pH-waarde, beginnen ze zich te vermenigvuldigen. Bovendien zijn de bacteriën zo geprogrammeerd dat ze op datzelfde moment zo diep mogelijk in een scheur of gat kruipen.

Lijm
Op het moment dat het steeds drukker wordt in de scheur, weten de bacteriën dat ze het diepste punt bereikt hebben. En dan beginnen ze bacteriële vullingen te produceren. Een deel van de bacteriën maakt calciumcarbonaat en een ander deel maakt een soort bacteriële lijm die alles aan elkaar bindt. Zodra dat hele goedje is uitgehard, is de bacterie net zo sterk als de omringende structuur.

WIST U DAT…

…bacteriën ons slim maken?

Stop!
Nu zult u misschien denken: maar wat als de bacteriën niet stoppen met het proces? Dan zit straks alles vastgelijmd. Ook daar is aan gedacht: de bacteriën hebben een zelfvernietigend gen dat ze buitenspel zet als ze klaar zijn.

De onderzoekers hopen dat hun vondst op korte termijn gebruikt kan worden om gebouwen op goedkope en effectieve wijze te restaureren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd