Bah, wat klinkt dat vies: lawaai beïnvloedt smaak

Harde achtergrondgeluiden hebben invloed op de manier waarop wij smaken en knapperigheid ervaren. Dat blijkt uit een onderzoek waarbij geblinddoekte proefpersonen onder het genot van harde en zachte achtergrondgeluiden voedsel moesten proeven. De studie verklaart mogelijk waarom voedsel in het vliegtuig over het algemeen zo smaakloos is.

De onderzoekers blinddoekten de proefpersonen en zette ze diverse gerechten voor. De proefpersonen moesten beoordelen hoe zoet, zout, knapperig en lekker (of vies) het voedsel was. Terwijl de proefpersonen dat deden, kregen ze allerlei achtergrondgeluiden te horen.

Resultaten
De resultaten zijn verrassend. Naarmate de achtergrondgeluiden harder werden, gaven de proefpersonen ook minder aan dat het voedsel zoet of zout was: de smaak werd minder. De knapperigheid nam echter toe, zodra het achtergrondgeluid harder werd.

NASA
“Over het algemeen vindt men vliegtuigvoedsel niet fantastisch,” vertelt onderzoeker Andy Woods. “Ik weet zeker dat de vliegmaatschappijen hun best doen en dat zette ons aan het denken. We vroegen ons af of er een andere reden kon zijn waarom het voedsel niet zo lekker was. We dachten dat het achtergrondgeluid misschien invloed had.” Een tweede casus versterkte dat vermoeden. “NASA geeft astronauten altijd heel sterk voedsel, omdat ze het anders niet proeven.”

Het vermoeden blijkt nu te kloppen. De onderzoekers vermoeden dat harde geluiden ons afleiden en dat we daarom in vliegtuigen en andere rumoerige omgevingen minder proeven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd