Bang voor spinnen? Spreek het uit!

Bent u ook als de dood voor spinnen? Dan is hier een trucje om u te helpen: Spreek die angst hardop uit. Dat helpt, hebben onderzoekers ontdekt.

Het uitspreken van uw grootste angst op het moment dat u die voelt, reduceert die angst. Dat concluderen psychologen van de UCLA na een aantal nogal sadistische proeven.

Spin
Ze zetten 88 mensen met een spinnenfobie in een kooi met een enorme tarantula en gaven de instructie mee om de spin aan te raken. De proefpersonen werden in vier groepen ingedeeld. De eerste groep moest zo dicht mogelijk bij de spin komen terwijl ze hardop uitspraken hoe ze zich voelden: “Ik ben heel erg bang en word heel nerveus van deze grote, harige spin.”

Wist u dat…

… als u bang bent voor spinnen, u dat veel erger maakt in uw hoofd?

Uitspreken
Psychologen waren het er altijd over eens dat de beste aanpak voor angst juist het tegenovergestelde was, en dat het juist hielp om de angst te relativeren: “Het is maar een spin, die doet me helemaal niks, ik ben er niet bang voor.” Maar de tweede testgroep moest de spin op deze manier benaderen. De conclusie? Deze groep scoorde juist veel minder goed dan de eerste groep die de angst juist uitsprak. En dan waren er ook nog twee groepen die over iets compleet irrelevants babbelden, en een groep die helemaal niets zei. Ook bij die groepen nam de angst minder af dan bij de eerste groep.

Zweten
De onderzoekers testten niet alleen hoe dicht de proefpersonen bij de spin durfden te komen, maar keken ook naar andere signalen van angst en nervositeit. Hoofdzakelijk werd daarbij gekeken naar het zweten van de handen, wat een goede indicator van angst is, aldus de onderzoekers. Ook ontdekten de wetenschappers dat hoe meer negatieve woorden de proefpersoon uitsprak, hoe beter de methode werkte.

Korte termijn
De wetenschappers wijzen vooral op de significante verschillen in de resultaten, maar ook op de relatief korte termijn waarin die werden gemeten. “Het betekent dat angsttherapieën pas echt effectief kunnen worden wanneer we deze methode op de langere termijn kunnen toepassen,” zegt professor Michelle Craske, de psycholoog die het onderzoek uitvoerde.

Wist u dat…

… onderzoekers al eerdere methoden hebben gevonden om fobieën te verhelpen?

Reden onbekend
Waarom deze methode juist zo effectief is, daarover tasten de psychologen nog in het duister. “Wanneer je een angst benoemt, dan leren je hersenen niets nieuws. In plaats daarvan wordt je angst uitgesproken, en om een voor ons nog onbekende reden is dat genoeg om minder bang te zijn,” aldus Craske.

Wel denkt Craske dat de nieuwe methode kan helpen bij traumapatiënten, bijvoorbeeld bij verkrachte vrouwen of geweldsslachtoffers. Ook voor soldaten die met posttraumatisch stresssyndroom kampen, kan de methode effectief zijn.

Bronmateriaal

"That giant tarantula is terrifying, but I'll touch it" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door U.S. Fish and Wildlife Service (cc via Public-Domain-Images.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd