Baviaan herkent geschreven woorden

Lezen kunnen ze niet, maar bavianen kunnen echte woorden wel onderscheiden van woorden die nergens op slaan. Dat blijkt uit onderzoek.

Wanneer wij woorden lezen, dan verwerken we daarmee ook informatie over de plaats van letters in een woord. Op basis daarvan achterhalen we de betekenis en de klank van het woord.

Juist
Franse onderzoekers vroegen zich af of het mogelijk is om vast te stellen welke combinaties van letters juist of onjuist zijn, nog voordat we kennis van een taal hebben. Om dat te achterhalen, startten ze een experiment met bavianen (Papio papio).

WIST U DAT…

…onlangs een uitgestorven aapje springlevend is teruggevonden?

Experiment
De bavianen kregen op een beeldscherm Engelse woorden te zien, zo is in het blad Science te lezen. Soms waren dat bestaande woorden (bijvoorbeeld ‘kite’) en soms woorden die nergens op sloegen (bijvoorbeeld ‘itcs’). De bavianen moesten op een plusje drukken als het woord niet bestond en op een bolletje als het woord wel bestond. Bij een goed antwoord kregen ze een beloning.

Later
Na ongeveer anderhalve maand hadden de bavianen al heel wat nieuwe woorden geleerd en konden ze woorden die echt bestonden, steeds beter herkennen. In 75 procent van de gevallen konden ze correct vaststellen of een woord echt bestond of niet. Opvallend genoeg konden ze vaak ook woorden waar ze voor het eerst mee geconfronteerd werden terecht als bestaand of onbestaand woord aanwijzen.

Het onderzoek wijst erop dat bavianen zonder dat ze een taal beheersen toch in staat zijn om patronen in een taal op te merken. Ze kunnen leren welke lettercombinaties kloppen en welke niet. En dat is heel interessant: deze vaardigheid is namelijk van cruciaal belang wanneer we lezen. Lezen is weer een heel complexe vaardigheid waar alleen wij mensen toe in staat zijn. Maar één van de vaardigheden die daaraan ten grondslag ligt, moeten we blijkbaar delen met primaten.

Bronmateriaal

"Orthographic Processing in Baboons (Papio papio)" - Sciencemag.org
"Le babouin peut apprendre à repérer des mots écrits" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Dean Franklin (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd