In beeld: de nog onverklaarbare ijsverschuiving in Tibet

NASA heeft satellietbeelden vrijgegeven van de enorme ijsverschuiving die in juli in de bergen van Tibet ontstond en negen mensen het leven kostte.

In juli van dit jaar glijdt in het westen van Tibet een enorme hoeveelheid ijs in een vallei. Zodra het ijs tot stilstand is gekomen, blijkt het een gebied van zo’n 10 vierkante kilometer bedekt te hebben met een laag ijs en puin die op sommige plekken wel dertig meter dik is. Negen mensen, 350 schapen en 110 jaks komen om.

Nieuwe beelden
De enorme omvang van de lawine wordt pas echt duidelijk op nieuwe satellietbeelden die NASA heeft vrijgegeven. Op de beelden zien we het gebied in juni 2016 en in juli 2016 (dus na de lawine). Het verschil is enorm.

De situatie in juni. Afbeelding: Earth Observatory NASA.
De situatie in juni. Afbeelding: Earth Observatory NASA.

Groot
De lawine gaat de boeken in als één van de grootste ijslawines ooit. En nog altijd is onduidelijk hoe de lawine ontstond. “Dit is wetenschappelijk gezien onontgonnen gebied,” stelt onderzoeker Andreas Kääb. “Het is onbekend waarom een complete gletsjertong op deze manier wegschuift.”

De situatie in juli. Afbeelding: Earth Observatory NASA.
De situatie in juli. Afbeelding: Earth Observatory NASA.

Kolka
Sterker nog: tot 2002 werd het eigenlijk onmogelijk geacht. Maar daar kwam verandering in toen in dat jaar de Kolka-gletsjer (in de Kaukasus) een lawine voortbracht die qua omvang vergelijkbaar is met de Tibetaanse lawine.

Voorlopig onderzoek suggereert dat de gletsjer in Tibet enkele weken voor de lawine al aan het veranderen was. Normaal gesproken zouden die veranderingen erop kunnen wijzen dat de gletsjer sneller gaat stromen. Maar bij dat ‘sneller stromen’ moet je nog altijd denken aan een redelijk traag stromende gletsjer en niet het naar beneden denderen van een grote hoeveelheid ijs. De satellietbeelden bewijzen dat een sneller stromende gletsjer niet de oorzaak is van de lawine. Maar hoe is de enorme lawine dan ontstaan? Nader onderzoek (ter plekke) zal dat moeten uitwijzen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd