Beencellen moedigen bloedkanker aan

Bepaalde soorten kanker ontstaan wellicht door toedoen van beencellen en niet alleen doordat goede cellen muteren. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers. Hun studie kan wel eens tot een geheel nieuwe behandeling van leukemie leiden.

“Kanker is over het algemeen een enkele cel die kwaadaardig wordt,” vertelt onderzoeker David Scadden. “Dat gebeurt door een aantal genetische aandoeningen te vergaren.” Nu blijkt echter dat er nog een andere manier is waarop kanker kan ontstaan.

De onderzoekers zagen dat genetische veranderingen in beencellen – waar de bloedstamcellen voorkomen – ervoor zorgden dat een muis myelodysplasie ontwikkelde. Myelodysplasie kan later leiden tot een acute vorm van bloedkanker: leukemie. Uit het onderzoek bleek dat het veranderen van het gen Dicer1 de bloedstamcellen ook beschadigde.

Volgens de onderzoekers neemt het bloed de aandoening als het ware over van de beencellen, waardoor nieuwe genetische afwijkingen kunnen ontstaan die ervoor zorgen dat het gehele organisme ziek wordt.

Wellicht is er een mogelijkheid om de communicatie tussen cellen en kankercellen te voorkomen en zo de ziekte te bestrijden. Er is echter nog meer onderzoek nodig om dat te bevestigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd