Bekend zalfje is effectief bij slangenbeet

Bij een slangenbeet is tijd van cruciaal belang. Wetenschappers hebben nu een zalfje ontdekt dat de verspreiding van het gif door het lichaam vertraagt.

Als sommige slangen bijt, dringt het gif niet direct de bloedbaan binnen. Het gaat via het lymfvatenstelsel naar het hart. Onderzoeker Dirk van Helden vroeg zich af of het niet mogelijk was om de reis van het gif wat te vertragen. Hij nam de proef op de som en ging aan de slag met nitroglycerine. Dit bekende zalfje wordt voor tal van aandoeningen gebruikt: van een tenniselleboog tot anuskloofje. Het zalfje laat een goedje los dat ervoor zorgt dat de lymfvaten zich samentrekken.

WIST U DAT…

…er ooit gigantische slangen leefden die krokodillen aten?

Mensen
De onderzoekers injecteerden in de voeten van enkele proefpersonen een ongevaarlijk stofje dat net als slangengif via de lymfvaten ‘reist’. Een deel van de proefpersonen smeerde het zalfje er direct op. Bij de proefpersonen die het zonder het zalfje moesten doen, duurde het dertien minuten voordat het stofje aan de bovenkant van het been was beland. Bij de mensen die wel een zalfje kregen, duurde het 54 minuten.

Ratten
In een tweede experiment kregen ratten gif toegediend van de cobra. Ratten die direct met het zalfje behandeld werden, leefden 50 procent langer dan de ratten zonder zalfje.

Volgens Van Helden is het verstandig als mensen die zich in een gebied met slangen, ver van de bewoonde wereld weten het zalfje voor de zekerheid bij zich hebben.

Bovenstaande foto is gemaakt door Axel.Foley (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

"When the Snake Bites ... Try Ointment" - News.sciencemag.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd