‘Bestaan van aliens is niet zo aannemelijk’

Nieuwe calculaties wijzen erop dat het bestaan van buitenaards leven niet zo vanzelfsprekend is als gedacht.

Hoewel niemand ooit nog een buitenaards wezen heeft gezien, hebben onderzoekers wel een idee hoe groot de kans is dat we er ooit eentje vinden. Die kans is namelijk ooit berekend door Frank Drake. Hij berekende de kans door onder meer te kijken hoeveel sterren er zijn, hoeveel van die sterren planeten hebben, hoeveel van die planeten leefbaar zijn en hoe groot de kans is dat daar leven ontstaat en uitgroeit tot een intelligente levensvorm.

10.000 beschavingen
Uit al die calculaties leidde Drake af dat er zeker 10.000 intelligente beschavingen in het heelal zijn. En die 10.000 beschavingen zijn op zoek naar ons. Anderen concludeerden weer dat het niet veel langer dan twintig jaar zou duren alvorens we op een buitenaards wezen zouden stuiten.

Waar?

Waar moeten we zoeken naar buitenaards leven? Lees er hier alles over!

Theorie
Maar twee wetenschappers vegen die hele theorie – van Drake’s calculaties tot aan de twee decennia die we nodig hebben om aliens te vinden – van tafel. Drake ging er bij zijn calculaties vanuit dat biologische processen overal op dezelfde manier verlopen als op aarde. En als op aarde leven kan ontstaan dan kan dat ergens anders ook.

Te gemakkelijk
Maar onderzoekers David Spiegel en Edwin Turner vinden dat te gemakkelijk geredeneerd. Ze stellen vast dat het leven op aarde hier heel normaal kan zijn. Maar het kan ook heel bijzonder zijn. En er is geen enkele reden om één van die twee opties voor waar aan te nemen, zo tonen ze met behulp van wiskundige berekeningen aan. Kortom: ons bestaan is geen bewijs voor het bestaan van buitenaards leven.

Geen reden
En daarmee trekken ze een belangrijk deel van Drake’s theorie onderuit. En dat was ook nog eens het deel waar onderzoekers zolang zeker van waren. Spiegel en Turner stellen dat buitenaards leven kan bestaan, maar dat het er net zo goed niet kan zijn.

De twee stellen dat er meer gegevens nodig zijn, willen onderzoekers vast kunnen stellen dat het ontstaan van leven heel normaal is. Zo moet er eerst op andere planeten – bijvoorbeeld Mars – leven worden aangetroffen. Dan pas wordt het iets aannemelijker dat het ontstaan van leven ‘gewoon’ is.

Bronmateriaal

"Are We Alone In the Universe? New Analysis Says Maybe" - Livescience.com
De foto in dit artikel is gemaakt door Kathleen Franklin (cc via Flickr.com.)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd