Bestaan van bergen onder ijs van Antarctica bevestigd

Een internationaal team van wetenschappers is erin geslaagd het bestaan van een bergketen onder het ijs van Antarctica te bevestigen. Met behulp van observaties en seismische instrumenten kon een tekening van het gebied worden gemaakt en heeft het Gamburtsevgebergte – dat onder vier kilometer ijs schuilgaat – officieel vorm gekregen.

In 1958 trokken ontdekkers al de conclusie dat er onder de ijskappen van Antarctica een gebergte lag. Het was echter nog niet gelukt om dat ook wetenschappelijk te bevestigen. Dat is nu wel het geval. En daarmee is de laatste onontdekte bergketen nu officieel ontdekt. De bergen zijn volgens de onderzoekers erg grillig met diepe valleien en hele steile bergtoppen.

Het Gamburtsevgebergte is ongeveer net zo groot als de Europese Alpen. Ook qua uiterlijk zijn er tussen de twee bergketens overeenkomsten. En dat is bijzonder. Want de toppen van het Gamburtsevgebergte zijn net als de Alpen niet geërodeerd. Dat wijst erop dat het ijs dat er nu op ligt er niet heel langzaam op gegroeid is. Want dan zou de erosie wel hebben toegeslagen. Het lijkt er dan ook op dat de ijskappen heel snel gevormd zijn. “We weten het niet,” vertelt onderzoeker Michael Studinger. “Het is nu een grote uitdaging om in de data te duiken om beter te begrijpen wat er miljoenen jaren geleden gebeurd is.”

Het onderzoek bevestigt ook dat er onder de ijskappen een watersysteem van meren en rivieren schuilgaat. “De temperaturen in onze kampen schommelden rond de min dertig graden Celsius, maar drie kilometer onder ons, onder de bodem van de ijskap zagen we vloeibaar water,” vertelt onderzoeker Robin Bell.

Hoewel dit onderzoek al prachtige resultaten heeft opgeleverd, is er nog werk genoeg; de pool blijft voldoende mysteries houden. Zo is de vorming van de ijskap en de snelheid daarvan een raadsel. Ook de vraag waar het oudste ijs ter wereld ligt, is nog niet beantwoord. De vorming van het gebergte en de rol die de bergketen in de vorming van het ijs speelt, dient bovendien nog nader onderzocht te worden. Ook de gevolgen die het broeikaseffect voor de ijskappen en het waterniveau kan hebben, moeten met dit onderzoek als startpunt gemakkelijker vast te stellen zijn.

Zo ziet het gebergte onder de ijskap er volgens dit laatste onderzoek uit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd