Betere zonnepanelen dankzij Delftse bacteriën?

Studenten van de TU Delft hebben bacteriecellen gebruikt om een biolens te vormen. Zij wonnen hierdoor verschillende prijzen tijdens de iGEM-wedstrijd in Boston.

De iGEM-competitie is een wereldwijde competitie die van studenten vraagt met een bacterie of gist te komen die iets anders doet dan wat hij normaal gesproken doet. Nederlandse universiteiten staan ieder jaar in de rij om mee te doen. In 2012 versloegen studenten van de Rijksuniversiteit Groningen 170 teams met hun bacterie die verkleurt als eten bijna bederft. Cellen hacken? Of landmijnen opsporen met behulp van bacteriën? Ook dit waren fascinerende Nederlandse iGEM-inzendingen.

Nu mogen we er weer eentje toevoegen aan de lijst: Opticolo. Met deze biologische microlens versloegen de Delftse studenten veel andere teams, waardoor ze nu een gouden medaille naar Nederland brengen.

Blije gezichten en terecht. Naast de gouden medaille wonnen de studenten drie andere prijzen: beste nieuwe applicatie, beste model en het meest innovatieve DNA fragment.
Blije gezichten en terecht. Naast de gouden medaille wonnen de studenten drie andere prijzen: beste nieuwe applicatie, beste model en het meest innovatieve DNA fragment.

Biolens
Het iGEM-team van de TU Delft produceerde een lens met bacteriecellen. “Ruim een half jaar hard werken in het lab heeft zich uitbetaald,” zegt begeleider Esengül Yildirim. “Heel gaaf dat ons unieke onderzoek naar biologische lenzen op internationaal vlak wordt erkend en gewaardeerd!”

Maar hoe maak je een biolens? Dat is nog niet zo simpel. De studenten bewerkten het DNA van bacteriecellen, zodat er nieuwe proteïnen werden aangemaakt. Hierdoor maken de bacteriecellen een laagje glas om zichzelf heen, waardoor er een biologische lens ontstaat.

Betere zonnepanelen
Er is veel vraag naar microlenzen. Deze microlenzen zijn piepklein: vaak kleiner dan een millimeter. Om zonnepanelen te verbeteren zijn microlenzen nodig. Een microlens concentreert zonlicht op een fotovoltaïsche cel, waardoor de efficientie toeneemt. Microlenzen zijn niet goedkoop, dus het is lastig om deze techniek op grote schaal uit te rollen. De biolenzen zijn niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker dan industriële microlenzen. Het is dus interessant om deze biolenzen in te zetten in zonnepanelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd