Beving Japan geeft gletsjer een duwtje

De aardbeving die Japan vrijdag met vernietigende kracht trof, heeft wereldwijd grote gevolgen. Zo blijkt uit een nieuw onderzoek dat de beving er zelfs voor zorgde dat een gletsjer op Antarctica spontaan een halve meter vooruit schoot.

Het gaat om de Whillans ijsstroom. Deze verplaatste zich door de beving een halve meter. Onderzoeker Jake Walter bestudeert de stroom al langer en merkte de beweging op.

Ietsje sneller
De Whillans ijsstroom onttrekt ijs aan de West-Antarctische ijskap. De ijsstroom versnelt ongeveer twee keer per dag en die versnelling duurt dertig minuten. Per dag schuift de gletsjer ongeveer één meter op. Die versnelling wordt veroorzaakt door de getijden en veroorzaakt meetbare seismische trillingen.

WIST U DAT…

…het ijs op Antarctica ook aan de onderkant groeit?

Beving
Het lijkt erop dat de beving die Japan vrijdag trof zo’n versnelling op gang heeft gebracht. De versnelling vond eerder plaats dan op basis van de getijden verwacht mocht worden en viel samen met de periode waarin de seismische trillingen uit Japan Antarctica zouden bereiken.

Chili
Het is niet voor het eerst dat de gletsjer door een aardbeving een duwtje krijgt. “De Chileense aardbeving van vorig jaar had een vergelijkbaar resultaat,” weet Walter. “Het is interessant hoe grote aardbevingen de bewegingen van gletsjers beïnvloeden.”

Uit nader onderzoek moet blijken of de Whillans ijsstroom ook door andere grote bevingen uit het verleden is getroffen. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de ijsstroom door bevingen zoals die in Japan of Chili blijvend van zijn stuk is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd