Moet de knakworst in de ban? Bewerkt vlees is kankerverwekkend

worst1

En rood vlees – zoals biefstuk – is mogelijk kankerverwekkend. Dat stelt de Wereldgezondheidsorganisatie na onderzoek.

Een werkgroep bestaande uit 22 onderzoekers uit 10 verschillende landen heeft zich gebogen over meer dan 800 wetenschappelijke onderzoeken naar een eventueel verband tussen kanker en rood en bewerkt vlees. Op basis van al die onderzoeken stellen de onderzoekers dat rood vlees mogelijk kankerverwekkend is. Er is namelijk beperkt bewijs dat de consumptie van rood vlees kanker onder mensen kan veroorzaken. Het gaat dan met name om darmkanker, maar er zou ook een verband zijn tussen het consumeren van rood vlees en prostaat- en alvleesklierkanker.

Knakworst

Bij bewerkt vlees moet je denken aan vlees dat aangepast is. Bijvoorbeeld vlees dat gerookt of gezouten is of processen heeft ondergaan die leiden tot een betere smaak of langere houdbaarheid. Heel concreet gaat het bijvoorbeeld om knakworstjes, ham en corned beef.

Bewerkt vlees
Tevens stellen de onderzoekers dat bewerkt vlees kankerverwekkend is. Er is namelijk voldoende bewijs gevonden dat het consumeren van bewerkt vlees kan leiden tot darmkanker. Met elke portie (van 50 gram) bewerkt vlees dat mensen per dag consumeren, stijgt de kans op darmkanker met achttien procent. “De kans dat een individu darmkanker ontwikkelt vanwege zijn consumptie van bewerkt vlees blijft klein, maar de kans groeit naarmate hij meer vlees consumeert,” stelt onderzoeker Kurt Straif.

Voorzichtig
Het onderzoek geeft ons een nieuwe reden om de consumptie van vlees te beperken. Tegelijkertijd moeten we daar wel voorzichtig mee zijn, omdat vlees wel stoffen bevat die ons lichaam goed kan gebruiken. De uitdaging is nu om uit te zoeken welke voor- en nadelen het consumeren van vlees heeft en op basis daarvan met een advies te komen omtrent de vleesconsumptie.

“Niemand stelt voor om bacon in de ban te doen, waarschuwingen op hotdogs te zetten of biefstuk van de barbecue te halen,” benadrukt professor Bernard Steward in reactie op het rapport van de WHO. “Maar deze analyse voorziet ons wel van overtuigend bewijs dat de consumptie van rood vlees en/of bewerkt vlees op lange termijn jouw kans op kanker vergroot.” Kathy Chapman, verbonden aan Cancer Council Australia, laat in een reactie op het rapport van de WHO weten dat we de cijfers wel in het juiste perspectief moeten plaatsen. “Recent onderzoek van de Cancer Council stelde dat rood vlees en bewerkt vlees verantwoordelijk was voor 2600 kankerdiagnoses per jaar (in Australië, red.). Jaarlijks zijn 11.500 gevallen van kanker toe te schrijven aan tabak, 3900 gevallen aan overgewicht en obesitas en 3200 aan alcohol. Een algehele gezonde levensstijl is belangrijk om je kans op kanker te verkleinen.”

Bronmateriaal

WHO
AUSSMC

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd