Vrouwen die regelmatig bier drinken, hebben een grotere kans om psoriasis te krijgen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder 82.000 vrouwen tussen de 27 en 44 jaar. Vrouwen die per week vijf biertjes naar binnen werken, hebben twee keer zoveel kans om psoriasis te ontwikkelen. Bier zonder alcohol, witte en rode wijn hebben dat effect niet.

De onderzoekers vermoeden dat een niet-alcoholische substantie die zich wel in bier, maar niet in wijn of likeur ophoudt, de boosdoener is. Wellicht gaat het om de gluten bevattende gerst die bij de gisting gebruikt wordt. Dat laatste is aannemelijk omdat patiënten met psoriasis minder symptomen vertonen wanneer zij een glutenvrij dieet volgen.

Volgens de onderzoekers doen vrouwen die een verhoogd risico op psoriasis lopen er goed aan om bier te laten staan of in ieder geval met mate te nuttigen.

Psoriasis is een chronische huidziekte die zorgt voor jeukende, rode huidschilfers. Meestal komt de ziekte vooral voor op de knieën, ellebogen en schedel.