Bij schrijft zichzelf medicatie voor

Nieuw onderzoek wijst erop dat bijen ziektes kunnen herkennen en met bepaalde planten kunnen bestrijden.

Honingbijen verzamelen sap van planten, pollen en nog enkele grondstoffen. Vervolgens worden die gebruikt om propolis van te maken: een kleverig goedje waarmee scheuren of gaten in de bijenkorf worden gerepareerd. Propolis heeft echter nog een functie: het houdt schimmels en bacteriën op afstand.

Infectie
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat bijen daar handig gebruik van maken. Wanneer een kolonie geïnfecteerd raakte met een schadelijke schimmel dan werden opeens veel meer plantensappen die schimmels kunnen verdrijven, verzameld. Gemiddeld ging het om een toename van zo’n 45 procent. “De kolonie is bereid om de energie en inspanningen van de werkbijen te gebruiken om deze sappen te verzamelen,” stelt onderzoeker Michael Simone-Finstrom in een persbericht. “Dus dit gedrag is duidelijk ontwikkeld omdat de baten ervan groter zijn dan de kosten.” De onderzoekers ontdekten ook dat de bijen larven die al ten prooi waren gevallen aan de schimmel verwijderden.

WIST U DAT…

…pesticiden mogelijk de oorzaak van de ondergang van de bij zijn?

Onschadelijk
De bijen wisten precies waar ze mee te maken hadden. Dat schrijven de onderzoekers van de North Carolina State University in het blad PLoS ONE. Wanneer een onschadelijke schimmel de bijenkorf binnendrong, werd er namelijk niet meer propolis verzameld.

Opvallend genoeg verzamelden de bijen ook niet meer propolis wanneer een ziekteverwekkende bacterie binnendrong. Het is niet helemaal duidelijk waarom de bijen dan niet in actie komen. De onderzoekers willen dat nog uit gaan zoeken.

Bronmateriaal

"Bees ‘Self-Medicate’ When Infected With Some Pathogens" - NCSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stefan Haubold (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd