Bijen landen altijd veilig

 BIOLOGIE  Op een picknicktafel, onder een bloemblad of tegen een muur: het lukt bijen altijd om te landen zonder te crashen. Hoe doen zij dit toch? Voor het eerst zijn wetenschappers erachter gekomen hoe bijen dit voor elkaar krijgen. Wetenschappers willen de techniek gebruiken bij de ontwikkeling van nieuwe vliegtuigen.

De wetenschappers gebruikten een hoge snelheidscamera om de bewegingen van een bij nauwkeurig vast te leggen.

Wanneer bijen een object naderen, vliegen ze langzamer naarmate het object groter wordt. Bijen stoppen exact dertien millimeter voor het bereiken van het oppervlak. Wanneer ze vlak moeten landen (bijv. op een vloer), dalen ze gewoon af. Wanneer bijen op een muur of plafond moeten landen, raken ze het oppervlak eerst aan met hun antenne. Daarna volgen de voorste poten. Dan maken honingbijen een voorwaartse salto en zetten zij hun middelste en achterste poten neer.

Wetenschappers hopen dat de techniek ook ontwikkeld kan worden voor vliegtuigen of ruimteschepen. Zij kunnen dan op de automatische piloot een goede landing maken, zonder dat ze het oppervlak kennen.

Insecten gebruiken hun ogen nauwkeurig als het gaat om landen. Het brein van een honingbij is even groot als een sesamzaad en weegt ongeveer één milligram. Toch kunnen bijen en andere insecten ingewikkelde taken uitvoeren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd