Bijen worden ziek door georganiseerde bijenhandel

Het virus Deformed Wing Virus teistert bijen in binnen- en buitenland. Uit Brits onderzoek blijkt dat de mens hiervoor verantwoordelijk is. Dit virus verspreidt zich gemakkelijk door internationale bijenhandel.

Het Deformed Wing Virus vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van honingbijen. Volgens wetenschappers van de Wageningen universiteit komt dit door de effectieve overdracht van DWV door varroamijten. In deze mijten vermenigvuldigt het virus zich. Daarnaast zorgen deze mijten voor een immuunrespons, waardoor de virusdeeltjes zich repliceren in bijenweefsel. DWV veroorzaakt misvormde vleugels en zorgt ervoor dat honingbijen korter leven.

Britse onderzoekers beweren in een paper in het wetenschappelijke vakblad Science dat er sprake is van een verband tussen de verspreiding van DWV en internationale bijenhandel. “Er zijn bewijzen die we niet over hoofd kunnen zien”, zegt hoofdonderzoeker Dr Lena Bayer-Wilfert van de universiteit van Exeter.

De onderzoekers analyseerden genetische monsters van honingbijen met DWV en varroamijten op 32 locaties in 17 landen. Zij kwamen erachter dat de epidemie vanuit Europa verspreid wordt naar Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland. De combinatie van het virus en de mijt is dodelijk, waardoor bijenpopulaties kelderen in aantallen. Ten eerste voedt de parasiet op bijenlarven, terwijl de mijt tevens het virus injecteert in volwassen bijen. Deze dubbele bedreiging heeft ervoor gezorgd dat miljoenen kolonies de afgelopen decennia zijn uitgestorven.

Wat kunnen we hieraan doen? Ten eerste moet de bijenhandel beter gecontroleerd worden. Er moeten meer gezondheidschecks uitgevoerd worden bij grenzen om te voorkomen dat mijten gezonde kolonies besmetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd