Bijna heel Rosetta’s komeet verliest nu stof

komeet5

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko wordt geleidelijk aan steeds actiever. Dat blijkt overduidelijk uit de beelden die ruimtesonde Rosetta recentelijk maakte. De gehele komeet verliest nu stof.

Op beelden die Rosetta enkele maanden geleden maakte, was te zien dat de ‘nek’ van de komeet – het smalle gedeelte dat de twee delen waar de komeet uit bestaat met elkaar verbindt – actief was geworden. Er waren boven dit deel van de komeet namelijk duidelijke straalstromen van stof te zien. De meest recente beelden van Rosetta schetsen een ander beeld. Niet alleen de nek, maar het gehele lichaam van de komeet verliest nu stof.

Maart 2015
“Op dit moment geloven we dat een groot deel van het verlichte deel van het oppervlak van de komeet activiteit laat zien,” vertelt onderzoeker Jean-Baptiste Vincent. Dat is ook niet zo gek. De komeet – bestaande uit stof en ijs – haast zich momenteel naar de zon en warmt geleidelijk aan op. Daardoor smelt ijs en komt stof vrij. Hoewel de activiteit vrij snel toeneemt, kan het nog wel even duren voordat we werkelijk een snelle toename in activiteit gaan zien. Onderzoekers verwachten dat de activiteit pas werkelijk sterk toeneemt als de komeet zich op zo’n 300 miljoen kilometer van de zon bevindt. Momenteel is de komeet nog 470 miljoen kilometer van de zon verwijderd. Pas eind maart zal de komeet die grens van 300 miljoen kilometer naar verwachting overschrijden.

Deze foto maakte Rosetta toen deze iets meer dan zeven kilometer van het oppervlak van de komeet verwijderd was. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.
Deze foto maakte Rosetta toen deze iets meer dan zeven kilometer van het oppervlak van de komeet verwijderd was. Afbeelding: ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Meerdere foto’s
Wetenschappers volgen de komeet tot die tijd op de voet. Ze vergelijken foto’s die Rosetta vanuit verschillende hoeken van dezelfde gebieden maakt. “In staat zijn om deze uitstoot voor het eerst van dichtbij te monitoren geeft ons meer inzicht,” stelt onderzoeker Holger Sierks. “Maar één foto kan ons niet het hele verhaal vertellen, op basis van één foto kunnen we niet duidelijk afleiden waar op het oppervlak een straalstroom ontstaat.”

Hoewel de beelden die Rosetta maakt, heel opwindend zijn, is het wachten op de informatie die lander Philae zal gaan verzamelen. De lander zal half november voet op 67P/C-G zetten. Momenteel is de plek waar de lander moet gaan landen nog ‘inactief’. Wel zijn er aanwijzingen dat gebieden op ongeveer één kilometer van de landingsplek actief aan het worden zijn. Deze gebieden zullen de lander in staat stellen om de activiteit van de komeet van dichtbij te observeren.

Alles over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

"Comet activity is on the increase" - ESA.int
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / MPS for OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd