Bijziendheid zit in de genen

Brillen zijn in de toekomst misschien overbodig. Een internationaal team van wetenschappers heeft variaties in het DNA gevonden, waardoor mensen meer vatbaar zijn voor bijziendheid. Deze vondst kan leiden tot andere manieren om myopie te behandelen, zoals het invoeren van oogdruppels of pillen die de misvormde groei van de oogbol stoppen.

Bijziendheid ontstaat als de oogbol teveel in de lengte groeit. Hierdoor valt het brandpunt van licht niet op het netvlies, maar er net voor. Hierdoor zijn beelden van veraf onscherp te zien. In Nederland leidt een kwart van alle mensen aan myopie. Op dit moment wordt bijziendheid gecompenseerd met een bril, lenzen of een chirurgische ingreep. De vorm van de oogbol blijft echter hetzelfde.

Myopie is pas echt een groot probleem in het verre oosten. In Japan is tweederde van alle jongeren bijziend. In Singapore is tachtig procent van alle achttien jaar oude jongens bijziend. Dertig jaar geleden was dat nog maar 25 procent.

Niet alleen de leefstijl is van belang (veel televisie kijken, computerspellen spelen of lezen), ook genen spelen een rol. Wetenschappers vonden verschillende variaties van het RASGRF1-gen. Dit gen beïnvloedt de groei van de oogbol. Het gen kan in zowel positieve als negatieve zin invloed uitoefenen op de vorming van bijziendheid. Onderzoekers proberen nu te onderzoeken hoe het gen de groei van de oogbol beïnvloedt. Als er vruchtbare resultaten uit het onderzoek komen, dan kan de bril misschien wel in de prullenbak.

“Brillen zullen nog niet verdwijnen, maar misschien kunnen we het probleem bij sommigen oplossen door genetische wegen te blokkeren”, zegt oogchirurg Dr. Christopher Hammond van het King’s College in Londen. “Misschien komen er wel speciale oogdruppels of een soort pilletje, maar het gaat nog zeker tien jaar duren voordat deze komen.”

Meedoen aan het internationale vervolgonderzoek? Ga naar deze website voor meer informatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd