Bijzondere stunts van moeder natuur

Bij het zien van sommige dieren komt er maar één vraag bovendrijven: wat wil moeder natuur hiermee bereiken? Wij hebben een aantal van zulke bijzondere, mooie, lelijke en gekke dieren voor u op een rij gezet. Verbaas u over de geheimen van een bijzonder dierenrijk!

Snelle eter
Dit bijzondere dier valt met name op door de enorme zachte ster die hij op zijn kop draagt. De stermol komt voornamelijk in het noorden van Amerika voor. Het dier is een prima zwemmer en duiker en is dan ook gek op water. De ster op zijn kop heeft 22 tentakels waarop vele honderdduizenden organen zitten die hem helpen om de omgeving af te tasten. De stermol heeft de tentakels hard nodig: het beestje is blind. Overigens belemmert die handicap hem nauwelijks. Uit onderzoek is gebleken dat de stermol de snelste eter onder de zoogdieren is. Dankzij zijn tentakels heeft hij gemiddeld 230 milliseconden nodig om een prooi op te merken, te beoordelen en op te eten.

Gezichtloos
Ook de Surinaamse pad trekt bij het voorbij wandelen de aandacht. En dan niet in positieve zin. Het diertje is bijzonder, maar vooral bijzonder lelijk. De pad is heel plat en heeft wratten op de rug. Zijn kop lijkt onafgemaakt: de neus, tong en tanden ontbreken en de ogen zijn nauwelijks te zien. Natuurlijk is het met zo’n lijf improviseren. Een Surinaamse pad eet dan ook niet zo gemakkelijk. Doordat hij geen tong, noch tanden heeft moet hij het voedsel met de poten naar binnen duwen. De wratten op de rug hebben overigens wel een functie: het zijn kinderkamers. Het vrouwtje legt eitjes die vervolgens door het mannetje in de wratten worden geduwd. Na een tijdje komen de kleine kikkertjes weer uit de gaten kruipen.

Gereïncarneerd
Rara, wat is het? Dit weinig aantrekkelijke dier mag zich onder de categorie halfapen scharen en is in alle opzichten bijzonder te noemen. Zo is zijn staart (50 centimeter) langer dan zijn lichaam (45 centimeter) en blijven zijn snijtanden groeien. Zijn middelvingers zijn bovendien veel langer dan de rest van zijn vingers. De aye-aye – ook wel vingerdier genoemd – tikt op bomen om te achterhalen of er wat lekkers achter de bast schuilgaat. Het halfaapje komt alleen nog op Madagaskar voor en behoort tot de bedreigde diersoorten. Grappig: vroeger dachten inheemse bewoner dat hun voorouders als aye-aye reïncarneerden.

Dombo
Dit dier is in elke oceaan te vinden, maar daarvoor moet u wel diep zinken. De dumbo octopus leeft namelijk op een diepte van zo’n 7000 meter. De bijzondere octopus kan tot zo’n twintig centimeter lang worden. Boven op de kop heeft het diertje twee vinnen en daar heeft hij zijn naam ook aan te danken: ze doen hem nogal op Dombo – het wereldberoemde olifantje van Disney – lijken. Net als dit olifantje gebruikt de dumbo octopus zijn ‘oren’ om zich voort te bewegen. Officieel staat het bijzondere dier te boek als Grimpoteuthis.

Knapperd
blobvisOnlangs haalde dit dier nog de kranten doordat hij als lelijkste vis ooit werd bestempeld. Maar ach: als er maar over je gepraat wordt. De vis draagt de naam blobfish, maar wordt ook wel eens fathead genoemd, namen die waarschijnlijk geen verdere uitleg behoeven. Hij leeft nabij Australië en dat is zo’n beetje alles wat we van het dier weten. Hij leeft zo diep dat mensen op dit moment niet in staat zijn om hem met een bezoekje te vereren. Wel staat vast dat dit dier niet van moeite houdt: hij heeft amper spieren en kan dus niet zwemmen, noch op jacht. Waarschijnlijk opent hij zijn mond in de hoop dat er iets binnen drijft.

Yeti
Verbazing alom toen wetenschappers in de diepte van de oceaan op dit bijzondere dier stuitten. Het krabje kreeg direct een bijnaam: Yeti-krab en om hem te kunnen classificeren moest een geheel nieuwe klasse worden aangemaakt. Er is vrij weinig over de krab bekend. In de ‘haren’ op de scharen zitten bacteriën die wellicht bedoeld zijn om de giftige mineralen in de leefomgeving van de krab te ontgiften. Het kan ook dat de krab de bacteriën eet, maar men gaat ervan uit dat het diertje een vleeseter is. Vaststaat dat de krab niet kan zien.

Voor altijd larf
De axolotl is eveneens een verhaal apart. De salamanderachtige wordt qua uiterlijk namelijk nooit volwassen. Het diertje blijft – ook wanneer hij volwassen is en zich kan voortplanten – het uiterlijk van een larf houden. Evolutionair gezien is dat niet zo verstandig, de axolotl kan hierdoor namelijk alleen maar in het water wonen en zijn gebied niet verder uitbreiden. Opvallend genoeg kunnen axototls zich in een aquarium soms wel door ontwikkelen en tot een echte volwassene transformeren.

Bronmateriaal

"Condylura cristata" - IUCNredlist.org
"Fastest eater (mammals)" - Guinnessworldrecords.com
De Surinaamse pad" - Dier-en-natuur.infonu.nl
"Vingerdier" - Wikipedia.org
"Dumbo Octopus" - Itsnature.org
"De blobfish of fathead" - Dier-en-natuur.infonu.nl
"Photo in the News: "Yeti Crab" Discovered in Deep Pacific" - News.nationalgeographic.com
"Kiwa hirsuta" - Wikipedia.org

"Biology of Axolotls" - Axolotl.org

"Axolotl" - Wikipedia.org

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd