‘Binnen 10 jaar transplantatie van varkenslong in mens’

Australische onderzoekers hebben vandaag bekendgemaakt een doorbraak te hebben bereikt op het gebied van longtransplantaties. Volgens de onderzoekers moet het mogelijk zijn om binnen tien jaar tijd longen van varkens in mensen te transplanteren. Dat zou een flinke verkorting van de wachtlijsten betekenen.

Tot voor kort werd nog gedacht dat het transplanteren van varkensorganen in mensen onmogelijk was; de organen stoppen zodra ze in contact komen met menselijk bloed. Wetenschappers hebben daar echter een oplossing voor bedacht. Ze wijzigden het gen dat verantwoordelijk is voor de afwijzing van menselijk bloed. Vervolgens hebben onderzoekers van The Alfred – een ziekenhuis in Melbourne – die techniek op de longen toegepast.

De ontdekking mag een grote doorbraak genoemd worden. “Dit is nog nooit gedaan,” merkt een woordvoerder van The Alfred op. “Het bloed ging de longen zonder zuurstof binnen en kwam er met zuurstof uit en dat is precies de functie van de longen,” vertelt onderzoeker Glenn Westall.

Klinische onderzoeken nemen nog zeker zo’n vijf tot tien jaar in beslag, daarna moet het mogelijk zijn om de techniek in de praktijk te brengen en de levens van vele mensen die op dit moment nog onderaan de wachtlijst bungelen te redden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd