‘Biobrandstof is onethisch’

In een rapport krijgt het Europese beleid omtrent biobrandstoffen er flink van langs. Het zou slavernij in de hand werken en slecht zijn voor het milieu.

Het rapport is van de hand van de Nuffield Council on Bioethics en is het resultaat van achttien maanden onderzoek. Het beleid van Europa werd onder de loep genomen en te licht bevonden.

Conclusie
De conclusie van het rapport liegt er niet om. Het huidige beleid doet te weinig om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, is slecht voor het milieu en werkt een aantasting van de mensenrechten in de hand.

WIST U DAT…

…biobrandstoffen voor meer CO2-uitstoot zorgen dan bijvoorbeeld olie?

Meer doen
Bovendien wordt er te weinig ruimte gecreëerd voor nieuwe initiatieven die deze problemen oplossen. “Wetenschappers ontwikkelen nieuwe types biobrandstoffen die minder land nodig hebben, minder broeikasgassen produceren en die de productie van voedsel niet in de weg zitten, maar grootschalige productie is nog ver weg,” vertelt onderzoeker Ottoline Leyser. “De overheid zou meer moeten doen om dit onderzoek naar deze verantwoorde types biobrandstoffen aan te moedigen.”

Vragen om problemen
Europa wil dat in 2020 tien procent van alle voertuigen op bio-ethanol rijden. Dat is een ambitieuze doelstelling die alleen gehaald kan worden door biobrandstoffen te importeren uit landen die geen of een soepel beleid hebben omtrent klimaatverandering of mensenrechten. Dat is vragen om problemen, zo stellen de auteurs in hun rapport.

Fair trade
De onderzoekers pleiten voor de toepassing van fair trade-principes in de wereld der biobrandstoffen. “Dat zou een markt creëren voor duurzame biobrandstoffen die ook nog eens goed zijn voor de mensenrechten.”

Europese politici worden met klem verzocht om zo snel mogelijk na te gaan denken over de ethiek omtrent biobrandstoffen en daar ook iets mee te doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd