Bionisch oog laat blinde vrouw weer zien

Een primeur: voor het eerst hebben wetenschappers een blinde vrouw met behulp van een bionisch oog het zicht een beetje teruggegeven. De vrouw kan dankzij het implantaat licht zien en vormen onderscheiden.

“Plotseling zag ik een kleine lichtflits,” vertelt Dianne Ashworth, de patiënte waarbij het bionische oog werd geïmplanteerd. “Het was geweldig.” Ashworth heeft een genetische aandoening – retinitis pigmentosa – die ervoor gezorgd heeft dat ze het zicht langzaam maar zeker verloor.

Apparaatje
Met behulp van een bionisch oog hebben wetenschappers haar nu een heel klein stukje van dat zicht teruggegeven. Ze plaatsten een apparaatje achter het netvlies. Het apparaat bestaat uit 24 elektroden die de zenuwcellen prikkelen. “Dit is een primeur,” benadrukt onderzoeker Penny Allen. “We hebben een apparaatje achter het netvlies geïmplanteerd en laten zo zien dat onze aanpak werkt.”

WIST U DAT…

…een wetenschapper mensen onlangs met hun ogen liet schrijven?

Onderzoek
Maar daarmee is Ashworths taak nog niet vervuld. Ze speelt een cruciale rol in het vervolgtraject. “We werken met mevrouw Ashworth om exact te bepalen wat ze elke keer ziet wanneer het netvlies geprikkeld wordt. We zoeken naar consistentie in vormen, helderheid, groottes en locaties van lichtflitsen om te achterhalen hoe het brein deze informatie interpreteert.”

Met die informatie kunnen de wetenschappers het prototype doorontwikkelen. Hopelijk leidt het tot een apparaatje dat blinde mensen straks hun zicht helemaal terug kan geven. Hoe zo’n toekomstig bionisch oog eruit ziet? De onderzoekers hebben daar wel ideeën over. Zo willen ze deze met veel meer elektroden uitrusten (zo’n 1024). Door meer elektroden toe te voegen, kunnen proefpersonen grotere objecten en meer details zien. Ook zou er een externe camera aan gekoppeld kunnen worden.

Bronmateriaal

"“All of a sudden I could see a little flash of light. It was amazing.”" - Bionicsinstitute.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Brice CANONNE (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd