De bips van een robot aanraken: wat doet dat met een mens?

Wetenschappers hebben het uitgezocht en wat blijkt? Het aanraken van de kont van een robot gaat mensen niet in de koude kleren zitten.

Onderzoekers van Stanford University verzamelden een aantal proefpersonen. Alle proefpersonen kregen een sensor rond de vingers van hun hand. Deze sensor mat de geleiding van de huid en de reactietijd van de proefpersonen.

Raak me eens aan!
Elke proefpersoon nam vervolgens plaats tegenover een robot. Die robot vroeg de proefpersonen om hem op een bepaalde plek aan te raken. Zodra de proefpersoon die plek had aangeraakt, vertelde de robot iets over dat lichaamsdeel. De robot vroeg elke proefpersoon om hem op dertien plaatsen aan te raken (onder meer het oog, de dij, het oor en de billen).

Filmpje

Bekijk hier een filmpje van het experiment.

Emotie
Maar wat gebeurt er nu als proefpersonen worden gevraagd om de robot aan te raken op plekken die we normaliter niet bij elkaar aanraken (denk de ogen of de billen)? Het onderzoek laat zien dat het mensen niet in de koude kleren gaat zitten. Zo veranderde de geleiding van de huid wanneer de proefpersonen bijvoorbeeld de billen van de robot aan moesten raken. Het wijst erop dat het verzoek iets met de proefpersonen deed. Het wond ze op. Het gaat dan niet per se om seksuele opwinding, maar om emotionele opwinding; mensen voelden er dus iets bij. Dat kan bijvoorbeeld schaamte geweest zijn. Maar het kan ook simpelweg ontstaan doordat ze zich ongemakkelijk voelen.

Iets meer tijd
Wanneer mensen het verzoek kregen om de robot op een ietwat vreemde plek aan te raken, was hun reactietijd langer dan wanneer ze de robot bijvoorbeeld op de arm moesten aanraken. Het onderschrijft mogelijk het idee dat mensen zich ongemakkelijk voelen wanneer ze het verzoek krijgen de robot op een vreemde plek aan te raken.

Mensen raken elkaar vaak aan. Aanrakingen doen – volgens eerdere onderzoeken – dienst als een soort ‘sociale lijm’: ze zijn van invloed op het vertrouwen dat we in elkaar hebben en kunnen relaties versterken. Maar tot op heden is nog weinig onderzoek gedaan naar aanrakingen tussen mens en robot. “(Ons onderzoek, red.) laat zien dat mensen op een primitieve, sociale manier op robots reageren,” stelt onderzoeker Jamy Li. “Sociale conventies omtrent het aanraken van de edele delen van de ander zijn ook van toepassing op de lichaamsdelen van robots.” Het onderzoek heeft volgens Li onder meer implicaties voor het ontwerp van robots.

Bronmateriaal

"Touching a robot can elicit physiological arousal in humans" - International Communication Association

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd