De meest bizarre militaire innovaties

In oorlogen gaat enorm veel geld om. En dat geld wordt lang niet altijd even verstandig besteed, zo blijkt wel uit dit rijtje met bizarre militaire innovaties.

Vliegveld in de lucht
Een zeppelin met een platte bovenkant, die fungeert als landingsbaan voor vliegtuigen. Met deze zeppelin is het voor vliegtuigen mogelijk om in de lucht te landen en op te stijgen. En dat boven vijandig gebied! Deze zeppelin is nooit gerealiseerd en dat is maar goed ook. Een zeppelin is makkelijk neer te halen. Daarnaast bevat een zeppelin veel brandstof, die dan in handen valt van de vijand.

Opblaasbare hond
Mensen voelen er vaak weinig voor om zichzelf te laten opblazen. Honden sputteren minder tegen en daar maakten de Russen gebruik van. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bliezen honden uit de Sovjet-Unie meer dan 300 Duitse tanken op. De Duitsers gebruikten vlammenwerpers om de tactiek tegen te gaan. Het gevolg was dat het programma in de Sovjet-Unie werd stopgezet.

Gebogen wapen
In oorlogstijd is het kleinste nadeel genoeg om een oorlog te verliezen. Daarom werden gebogen wapens uitgevonden. Met dit soort wapens konden soldaten veilig achter een muur om een hoek schieten. Er is alleen één nadeel: wat als de vijand plotseling recht voor een soldaat staat? Dan is de soldaat met een gebogen wapen zo goed als kansloos.

Gigantische tank
De gigantische Tsar tank hieronder werd gebouwd door de Russen. Het grote wiel had een diameter van ruim acht meter. De tank kon met gemakkelijk over alle objecten rijden en was beladen met veel zware wapens. Het ontwerp was iets te zwaarlijvig en werd uiteindelijk niet gerealiseerd.

Op afstand bestuurbare mijn
De Duitse Goliath was een op afstand bestuurbare tank. In het pantservoertuig zat ongeveer honderd kilo aan explosieven. Deze werden nabij vijandige troepen tot ontploffing gebracht. De mijnen werden gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn er 4.604 Goliaths gebouwd. De Goliath had maar een kleine invloed op de oorlog.

Helixtank
Deze helixtanken hebben geen reguliere wielen. De wielen van een helixtank lijken op gigantische wokkels (u weet wel: de chips). Net zoals een schroef zich door hout werkt, zo werkt deze tank zich over het land. U snapt wel dat de tank het beste werkt op zachte grond. De tanks moesten licht zijn om gebruikt te worden in een oorlog en dat waren ze niet.

Ballonnen
Vele steden hingen tijdens de Tweede Wereldoorlog ballonversperringen op. Deze ballonnen maakten het lastiger voor bommenwerpers om op een lage afstand een gebied te bombarderen. Een bommenwerper vloog met gemak tegen één van de draden van een ballon aan. Daarnaast hadden sommige ballonnen kleine explosieven aan boord.

Een vliegdekschip van pykrete
Pykrete is een materiaal dat voor veertien procent uit zaagsel (of enig ander soort houtpulp) en 86 procent uit ijs bestaat. Project Habbakuk was een poging om een vliegdekschip te bouwen van pykrete. De bedoeling was dat dit vliegdekschip een basis in de noordelijke Atlantische Oceaan zou vormen om het gevaar van Duitse onderzeeboten te bedwingen. De oorlog was afgelopen voor het eerste vliegdekschip werd gebouwd.

Vleermuisbom
Nog een doeltreffend idee: de vleermuisbom. Plaats een bom in een vleermuis en verlaag de temperatuur van de bom. De vleermuizen willen dan een winterslaapje houden. Vervolgens worden de vleermuizen boven een stad losgelaten. De dieren nestelen zich in het hart van de infrastructuur. Een druk op de knop en in één klap ontploffen duizenden vleermuizen. Het gevolg: enorm veel branden, die niet allemaal tegelijkertijd te blussen zijn, oftewel totale chaos.

De vliegende jeep
De vliegende jeep was een combinatie van een lichte helikopter en een jeep. Er werden enkele prototypes van gemaakt, maar de jeep ging nooit in productie. Het idee ziet er goed uit op papier, maar wie kijkt naar foto’s van de eerste prototype’s ziet dat het voertuig niet erg geschikt is om te gebruiken in een oorlog.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd