Blauwe vinvis eet soms ondersteboven

Het enorme lijf van de blauwe vinvis vraagt om enorm veel energie en dus moet de vinvis soms creatief zijn om het maximale uit zijn maaltijd te halen. De blauwe vinvis doet dan ook aan echte acrobatiek, zo hebben onderzoekers ontdekt.

Hoewel de blauwe vinvis enorm is, moet deze het van kleine prooien hebben. Het zoogdier neemt een hap water en filtert daar vervolgens plankton uit. Wetenschappers volgden de vinvissen terwijl deze bezig waren om voedsel te verzamelen. Ze ontdekten dat elf van de 22 vinvissen die ze bestudeerden, regelmatig door het water rolden. Ze draaiden hun lijf daarbij 360 graden.

Nut
Maar waarom? Wat hebben die acrobatische toeren voor nut? Om dat te achterhalen, rustten de onderzoekers een blauwe vinvis uit met een camera. Zo ontdekten ze dat de acrobatische toeren bijzonder effectief zijn. De blauwe vinvis draait 180 graden, waardoor hij de plankton als het ware van beneden vandaan opslokt. De blauwe vinvis anticipeert door de draaiende beweging al op het feit dat plankton kan vluchten.

Kostbaar
Het is een kostbare aangelegenheid voor de vinvis. Het draaien kost energie. Maar uiteindelijk is het het waarschijnlijk allemaal waard, zo schrijven de onderzoekers in het blad Biology Letters. “Aangezien sommige groepen plankton een grote dichtheid hebben, kan een blauwe vinvis zijn dagelijks benodigde hoeveelheid energie met slechts één duik binnenhalen. Dus voor een dichte groep plankton die moeilijk aan te vallen is, zijn blauwe vinvissen wellicht extra gemotiveerd om deze bijzondere acrobatische manoeuvres uit te halen en zo zeer efficiënt te jagen. Zonder de manoeuvre zouden de blauwe vinvissen de groep plankton wellicht compleet missen.”

Het is niet voor het eerst dat wetenschappers ontdekken dat grote zeedieren zich in het water draaien. Ook gewone vinvissen doen het bijvoorbeeld. Maar meestal draaien zij niet meer dan 150 graden.

Bronmateriaal

"Underwater acrobatics by the world's largest predator: 360° rolling manoeuvres by lunge-feeding blue whales" - Biology Letters
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door T. Bjornstad (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd