Blinde vrouw kan weer zien dankzij netvliesimpantaat

blinde-vrouw

Nederlandse chirurgen zijn erin geslaagd om een blinde vrouw weer te laten zien. Het Oogziekenhuis Zonnestraal plaatste een netvliesimplantaat in het oog van de 63-jarige Riet Kleerebezem, waardoor zij na 28 jaar weer enigszins kan zien.

Kleerebezem draagt een zonnebril, waarop een minicamera is gemonteerd. Deze camera vangt beelden op en vertaalt die – via het netvliesimplantaat in het oog – naar de hersenen in vormen en beweging. Hoewel Kleerebezem haar scherpe zicht niet terug heeft, kan ze nu wel licht en contouren onderscheiden. Dit is al een flinke stap vooruit en een mijlpaal in de Nederlandse oogheelkunde.

“Zicht aan blinde mensen teruggeven is de verwezenlijking van mijn droom”, vertelt chirurg Dr. Marco Mura. Hij voerde de operatie uit. “Ik ben arts geworden om de kwaliteit van leven te verbeteren en werd oogarts om mensen met een oogaandoening te genezen.”

netvliesErvaring
Kleerebezem is blij met de bril, zo vertelt ze in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. “Het is fantastisch om na 28 jaar weer te zien. Ik wil op dit moment graag meer! Ik ging één dag naar het strand. Daar was een mooie omstandigheid qua contrast. Ik nam de tijd om alles rustig te scannen: de haargrens, de golven, de lichtstreepjes. Het was een fantastische dag.”

De eerste Nederlandse vrouw die weer kan zien, went al snel aan haar nieuwe situatie. “Ik moet wel weer leren om te kijken. Iedere dag komen er meer signalen bij. Deze signalen moet ik weer leren interpreteren.”

Ze vond het een risico om de operatie te doen. “Toen ik heel slecht zag, viel dit niet altijd mee. Ik deed me altijd ‘ziender’ voor dan ik was. Toen ik blind was, hoefde ik niet meer de schone schijn op te houden. Dit oude leven wil ik niet terug. Ik ben als blinde een gelukkig persoon. Maar, ik ben nieuwsgierig en een doorzetter. Ik wil dat stukje extra!”

Meer patiënten
Later dit jaar zullen nog twee mensen, die lijden aan de aandoening Retinitis Pigmentosa, via deze behandeling hun zicht weer terug krijgen. Waarschijnlijk zullen daarna veel andere patiënten volgen. Uiteindelijk zal ook de techniek aangescherpt worden, waardoor de bril nog betere beelden naar de hersenen stuurt.

De procedure is begin 2013 goedgekeurd door de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit. “De tijd tussen de internationale goedkeuring van deze behandeling en de introductie ervan in Nederland is kort”, vertelt bestuurslid Peter de Koning van Oogziekenhuis Zonnestraal. “Op dit moment zijn we in gesprek met zorgverzekeraars over de toekomstige vergoeding.”

Ook in Star Trek komt de 'bril voor blinden' terug. Geordi La Forge draagt deze bril om weer te zien.
Ook in Star Trek komt de ‘bril voor blinden’ terug. Geordi La Forge draagt deze bril om weer te zien.
Retinitis Pigmentosa
In Nederland wonen 45.000 blinden, waarvan 4.700 mensen lijden aan Retinitis Pigmentosa. De nieuwe techniek kan alleen ingezet worden bij blinden die ooit zagen, omdat deze patiënten contouren en licht herkennen. Retinitis pigmentosa is een aandoening, waarbij de staafjes, lichtgevoelige cellen in het netvlies afsterven. Dit is goed vergelijkbaar met een computerscherm, waar veel pixels uitvallen, waardoor uiteindelijk het beeld niet meer te zien is.

Nieuwe technologie
“We hebben een deur open gemaakt”, vertelt neurochirurg Mura. “Het is een nieuwe technologie. We willen zoveel mogelijke mensen helpen. Het is een kleine deur, want we willen de resolutie verder aanscherpen. En wellicht is het in de toekomst mogelijk om veel meer blinden te helpen.”

Video
Kleerebezem en Mura waren gisteren te gast bij Knevel & Van den Brink. Hieronder de desbetreffende uitzending met een demonstratie van de bril.

Get Adobe Flash

Bronmateriaal

Persbericht Oogziekenhuis Zonnestraal & Knevel & Van den Brink

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd