Bloedmonsters kunnen met drones vervoerd worden

drone-bloed

Hoe kunnen mensen in ontwikkelingslanden hun bloed snel laten onderzoeken, terwijl de wegen slecht zijn? Wetenschappers beweren dat drones hiervoor ingezet kunnen worden.

Onderzoekers van de Johns Hopkins universiteit hebben een drone gebruikt om bloedmonsters te verplaatsen. Na een vlucht van veertig minuten waren de monsters nog steeds in een goede staat.

“Biologische monsters zijn zeer gevoelig en fragiel”, zegt onderzoeker Timothy Kien Amukele. De grootste zorg is dat monsters beschadigen wanneer een drone snel opstijgt of een hard landt. “Zulke bewegingen kunnen bloedcellen vernietigen of ervoor zorgen dat bloed stolt. Ons onderzoek laat zien dat dit niet gebeurt.”

Amukele’s team verzamelde bloedmonsters van 56 gezonde volwassenen. Deze monsters werden in een auto naar een vliegveld gebracht op een uur rijden van het Johns Hopkins ziekenhuis. Vervolgens werden de monsters op een vleugel van een drone bevestigd. Na de vlucht werden er 33 verschillende testen uitgevoerd.

Slechts één afwijkende test
Uiteindelijk bleek dat de vlucht geen invloed heeft gehad op de uitslagen van de experimenten. De enige uitzondering was een test waarbij het percentage CO2 in het bloed gemeten werd. Amukele weet nog niet waarom er verschillen zijn, maar mogelijk heeft het niet eens met de vlucht zelf te maken, maar met het feit dat er acht uur tussen de testen zat.

Afrika
De volgende stap is een experiment in Afrika, waar klinieken honderden kilometers van laboratoria verwijderd zijn. Amukele: “Een drone kan honderd kilometer in veertig minuten afleggen. Een drone is daarnaast goedkoper dan een auto en vliegt gemakkelijk over files heen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd