Bloem levert nieuw medicijn tegen kanker

Wetenschappers hebben met succes stofjes uit de plant herfsttijloos ingezet tegen kanker. Ze wisten zo diverse muizen te genezen.

Sommige muizen werden helemaal verlost van de ziekte, bij anderen werd de ziekte in ieder geval vertraagd. Hoopgevende resultaten.

Herfsttijloos
Het gaat allemaal om de plant herfsttijloos: een krokusachtige plant. Het plantje bevat colchicine. Dit stofje werd vroeger al (met succes) tegen kanker ingezet. Toch brak het nooit echt door als behandeling tegen de gevreesde ziekte: colchicine pakt namelijk niet alleen kanker, maar ook andere weefsels aan.

Hoe?

Hoe kan colchicine pas actief worden als deze een tumor tegenkomt? De onderzoekers gaven het een eiwit mee waardoor colchicine onschadelijk is. Een tumor valt dit eiwit aan (tumoren ruimen gezonde cellen uit de weg om zich te kunnen verspreiden) en maakt het stofje zo ‘wakker’.

Moleculen
Wetenschappers hebben de moleculen van colchicine nu echter zo aangepast dat deze pas actief worden zodra ze bij de tumor arriveren. Hierdoor richt het stofje geen schade aan in gezond weefsel. Zodra colchicine actief wordt, breekt het de bloedvaten van tumoren af zodat de kanker afsterft.

Veelbelovend
De onderzoekers hebben het stofje al getest en de resultaten zijn veelbelovend. Alle muizen reageerden op het middeltje en bij een groot deel van de dieren verdwenen de tumoren zelfs helemaal. Nader onderzoek moet uitwijzen of het medicijn ook werkt bij mensen. Als dat zo is, zou het stofje in combinatie met andere behandelingen gebruikt kunnen worden om kanker aan te pakken.

De onderzoekers presenteerden hun resultaten tijdens het British Science Festival. De resultaten verschijnen ook in het blad Cancer Research.

Bronmateriaal

"British flowers are the source of a new cancer drug" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door HermannFalkner/sokol (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd