Bloemen geven aan je schoonmoeder? Een slecht idee!

boeket

Wetenschappers ontdekken hoe je je schoonmoeder en -vader het beste kunt inpakken. Bloemen en cadeautjes blijken niet te helpen.

Het is nogal eens een moeizame relatie: de relatie tussen jou en je schoonouders. “Ouders vinden de keuze van hun kinderen niet altijd overeenkomen met hun eigen voorkeuren en nemen hun toevlucht tot manipulatie om ongewenste vriendjes en vriendinnetjes weg te jagen,” vertelt onderzoeker Menelaos Apostolou. “Om die situatie te vermijden, doen individuen aan tegen-manipulatie om hun schoonouders op andere gedachten te brengen en ervoor te zorgen dat ze hen accepteren als de partner van hun kinderen.”

Manipulatie
Ouders kunnen bijvoorbeeld de partner van hun kind bedreigen of proberen om te kopen. Kinderen kunnen hun ouders weer op andere gedachten brengen door te laten zien dat de partner in kwestie hen gelukkig maakt. Ook de schoonzoon of -dochter kan maatregelen treffen om in een goed blaadje bij de schoonouders te komen. Maar welke maatregel is nu het meest effectief? Daar heeft Apostolou nu onderzoek naar gedaan.

WIST JE DAT…

Tactieken
In het eerste deel van het onderzoek moesten 106 proefpersonen een vragenlijst invullen. Uit die vragenlijsten rolden 41 manieren waarop schoonzonen en -dochters hun schoonouders voor zich probeerden te winnen. Bijvoorbeeld: laten zien hoe geschikt ze waren voor de dochter of zoon, de schoonouders uitnodigen voor een etentje of een cadeautje kopen voor de schoonouders. In het tweede deel van het onderzoek keek Apostolou in een groep van 738 proefpersonen welke tactieken het meest gebruikt werden. De meestgebruikte tactiek is ‘Ik ben geschikt voor je kind’, waarbij de schoonzoon of -dochter aan schoonouders laat zien dat ze heel goed passen bij hun dochter of zoon. Een andere veelgebruikte tactiek is ‘Ik verdien dit niet’, waarbij schoonzonen en -dochters aan de ouders van hun partner laten zien dat ze de afwijzing niet verdienen. Op de derde plaats eindigde de ‘Waarom vind je me niet aardig?’-tactiek, waarbij schoonzonen en -dochters proberen te achterhalen waarom de schoonouders geen fans zijn van hun schoonzoon of -dochter en vervolgens proberen om de schoonouders op andere gedachten te brengen. Andere gebruikte tactieken waren een stuk agressiever. Bijvoorbeeld: dreigen dat ouders de kleinkinderen nooit meer zien. Ook zetten sommige schoonzonen en -dochters hun partners in om de schoonouders te overtuigen dat de relatie een goed idee is.

Maar welke tactiek werkt nu het best? Dat zocht Apostolou in het laatste deel van zijn onderzoek uit. Aan dit deel van het onderzoek namen 414 ouders deel. Laten zien dat je een geschikte partner bent voor het kind van je schoonouders, werkt uitstekend. Net als de tactiek waarbij je niet de confrontatie met je schoonouders opzoekt. Jouw schoonouders meenemen uit eten en cadeautjes kopen, is een slecht idee. Net als je partner vragen om een goed woordje voor je te doen. Een andere opvallende conclusie die Apostolou trekt, is dat je schoonmoeders doorgaans gemakkelijker voor je wint dan schoonvaders.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd