Hubble houdt ons voor het lapje met botsing die geen botsing is

Hubble heeft een prachtige foto gemaakt waarop twee sterrenstelsels volop in botsing lijken te zijn. Maar schijn bedriegt…

Het gaat om de twee sterrenstelsels NGC 3314A en NGC 3314B. Op de foto hierboven lijkt het of de twee in een felle strijd verwikkeld zijn. In werkelijkheid bevindt zich tussen de twee sterrenstelsels nog tientallen miljoenen lichtjaren.

Perspectief
Dat zou u op basis van de foto niet zeggen. En dat heeft alles te maken met het perspectief van de Hubble-telescoop. Vanuit het standpunt van de telescoop liggen de twee namelijk exat op één lijn, waardoor de schijn gewekt wordt dat hier een mega-botsing plaatsvindt.

WIST U DAT…

Geen botsing
Maar hoe weten de onderzoekers nu zeker dat het maar schijn is en dat de twee niet echt botsen? De vorm en beweging van de sterrenstelsels zegt al heel veel. Wanneer sterrenstelsels met elkaar (dreigen te) botsen, dan heeft dat verstrekkende gevolgen voor de vorm ervan. Deze twee sterrenstelsels zijn nog tamelijk onverstoord en bewegen ook nog eens onafhankelijk van elkaar. Het bewijs dat ze niet in botsing zijn en ook niet dreigen te gaan botsen.

Hubble maakte deze bijzonder foto niet zomaar. De telescoop maakte het kiekje om onderzoekers meer te vertellen over gravitationele microlensing. Hierbij verstoren sterren in een sterrenstelsel het licht dat van een veel verder sterrenstelsel komen. En daardoor kunnen we meer over dit verre sterrenstelsel te weten komen.

Foto: NASA / ESA / the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration / W. Keel (University of Alabama).

Bronmateriaal

"A Trick of Perspective — Chance Alignment Mimics a Cosmic Collision" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / ESA / the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration / W. Keel (University of Alabama).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd