Botsing tussen Arabië en Azië minder lang geleden dan gedacht

zagrosgebergte

Nieuw onderzoek van de universiteit Utrecht en universiteit van Pittsburg wijst erop dat de botsing tussen Arabië en Azië niet 35 miljoen jaar geleden, maar ‘slechts’ 27 miljoen jaar geleden plaatsvond.

De wetenschappers Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht en Nadine McQuarrie van de universiteit van Pittsburg reconstrueerden de positie van de aardschollen door de eeuwen heen en wisten zodoende hoe ver Arabië in het verleden van Azië aflag. Door een enorme botsing tussen de aardplaten werd een deel van de Arabische korst opgeschoven en ontstond het Zagrosgebergte (zie de foto hierboven). Tegelijkertijd werd ook de Aziatische korst geplooid en ontstond het Iraanse plateau.

Door een reconstructie van de hoeveelheid vervorming van de Iraanse geologie te vergelijken met de plaatbeweging, konden Van Hinsbergen en McQuarrie een schatting maken wanneer de plaatbewegingen effect begonnen te krijgen op de vorming van continenten en het ontstaan van gebergten. Hun onderzoek wijst erop dat dat zo’n 27 miljoen jaar geleden was, zo meldt het blad Geology. En dus niet 35 miljoen jaar geleden, zoals onderzoekers eerder dachten.

Als continenten op elkaar botsen ontstaan niet alleen kreukelzones, gebergten dus, maar kan ook de plaat waarop het continent ligt afremmen. Langs de gehele plaatgrens kan een verandering van plaatbeweging gemerkt worden. Altijd heeft men gedacht dat grote veranderingen in het Middellandse Zeegebied het gevolg waren van het afremmen van Afrika door de botsing tussen Arabië en Azië. Maar de nieuwe theorie trekt dat in twijfel. De veranderingen in het Middellandse Zeegebied vonden namelijk zo’n dertig miljoen jaar geleden plaats. En nu blijkt dat de botsing tussen Arabië en Azië toen nog niet aan de orde was. Het lijkt er dan ook op dat we op zoek moeten naar een nieuwe verklaring voor de veranderingen in het Middellandse Zeegebied.

Bronmateriaal

"Botsing tussen Arabië en Azië jonger dan gedacht" - UU.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Stefan Jürgensen (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd