Braziliaanse WK-bal is bijzonder stabiel

brazuca

Binnenkort start het WK. Vliegen we er als eerste uit? Of gaan we door naar de finale? Wat er ook gebeurt: aan de bal zal het niet liggen. Die is namelijk heel stabiel, zo tonen onderzoekers aan.

Een voetbal bestaat uit een aantal panelen. De bal die tijdens het WK in Brazilië gebruikt wordt, telt zes panelen. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de 32 panelen van de conventionele voetbal of de veertien panelen van de officiële bal tijdens het EK in Oostenrijk en Zwitserland. En ook net iets minder dan de acht panelen tijdens het WK in Zuid-Afrika.

Onderzoeken
Ballen zijn – met name in aanloop naar WK’s en EK’s – al aan heel veel onderzoeken onderworpen. Denk aan simulaties, windtunneltesten en onderzoeken waarin gekeken werd naar hoe stabiel de baan van een bal was wanneer deze werd weggetrapt. “Maar er is nog nooit onderzoek gedaan naar de correlatie tussen de resultaten van windtunneltesten en de baan van de voetbal ten opzichte van de vorm, het aantal en de oriëntatie van de panelen,” merken twee Japanse onderzoekers in dit paper op. En daar brengen zij verandering in. Met behulp van een windtunnel en een robot die de ballen wegschopte, keken ze naar de prestaties van ballen met zes (WK Brazilië), acht (WK Zuid-Afrika), veertien (EK Oostenrijk en Zwitserland) en 32 panelen. De robot schopte de bal elke keer met exact dezelfde beweging en kracht weg en de onderzoekers keken in hoeverre de baan die de bal volgde, consistent was. Ook maten ze onder meer de luchtweerstand waar de bal mee te maken kreeg.

De verschillende ballen die tijdens dit onderzoek bestudeerd zijn. Plaatje a en b laten de Brazuca, oftewel de Braziliaanse WK-bal zien. Afbeelding: Sungchan Hong & Takeshi Asai.
De verschillende ballen die tijdens dit onderzoek bestudeerd zijn. Plaatje a en b laten de Brazuca, oftewel de Braziliaanse WK-bal zien. Afbeelding: Sungchan Hong & Takeshi Asai.

Stabiele bal
De Brazuca – de officiële bal tijdens het WK in Brazilië – deed het tijdens de testen uitstekend. De bal bleek het meest stabiel te zijn en tijdens identieke schoppen van de robot een consistente baan te hebben. De Jabulana – de omstreden wedstrijdbal tijdens het WK in Zuid-Afrika – bleek juist de meest instabiele bal te zijn.

Het onderzoek toont overduidelijk aan dat de panelen – en dan met name hun oriëntatie – invloed hebben op het functioneren van de bal. Maar, zo benadrukken de onderzoekers, er zijn meer factoren die een rol spelen. Denk aan de manier waarop de bal gebonden is, de symmetrie van de panelen en het gebruikte materiaal. Nader onderzoek zou ook die factoren in de beoordeling van ballen moeten betrekken.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd