Breedtegraden en lengtegraden Australië wijken meer dan 1,5 meter af

Australië is één van de snelste landen ter wereld. Het land schuift ieder jaar zeven centimeter naar het noordoosten. Hierdoor komen de breedtegraden en lengtegraden niet meer overeen met de GPS-coördinaten.

De huidige Australische breedtegraden en lengtegraden zijn voor het laatst bijgewerkt in 1994. Het continent is sindsdien meer dan 1,5 meter verschoven. Dit lijkt niet veel, maar voor GPS-systemen is het cruciaal dat de coördinaten wel kloppen. Een paar meter maakt dan al een belangrijk verschil. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s op Australische wegen, drones die pakketjes afleveren of zelfrijdende landbouwvoertuigen.

Begin volgend jaar worden de lengte- en breedtegraden aangepast. De nieuwe graden zijn gebaseerd op projecties voor 2020, wat betekent dat de afwijking in 2017 nog zo’n twintig centimeter is. De jaren erna wordt het gat echter snel kleiner om na 2020 weer toe te nemen.

Australië maakt deel uit van de Indo-Australische plaat. Deze tektonische plaat botst op de Pacifische plaat. De Pacifische plaat heeft een oppervlak van 108.000.000 vierkante kilometer en is daarmee de grootste tektonische plaat ter wereld. Deze plaat schuift ieder jaar elf centimeter naar het westen.

Grote aardbevingen kunnen de vorm van de continentale plaat veranderen. Op 23 december 2004 vond er een aardbeving plaats ten noorden van het Macquarie-eiland. Door deze aardbeving met een kracht van 8,1 op de schaal van Richter is de afstand tussen Sydney en Hobart (Tasmanië) enkele millimeters toegenomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd