Brein van tobber is geprogrammeerd om negatief te denken

zorg

Vindt u het ook zo lastig om positief te blijven als het tegenzit? Nieuw onderzoek suggereert dat u daar niets aan kunt doen. De studie wijst erop dat het menselijk brein geprogrammeerd is om negatief – of positief – te denken en dat dat niet zomaar te veranderen valt.

De onderzoekers verzamelden 71 proefpersonen en lieten ze foto’s zien. De proefpersonen kregen de opdracht om een positieve draai te geven aan wat ze zagen. Zo zagen ze bijvoorbeeld een foto van een gemaskerde man die een mes tegen de keel van een vrouw zette. Een positieve draai kon dan zijn: de vrouw weet aan hem te ontsnappen. Terwijl de proefpersonen aan dit experiment meewerkten, werd hun hersenactiviteit gemeten. Voorafgaand hadden de onderzoekers de proefpersonen al ondervraagd om te achterhalen wie positief en wie negatief ingesteld waren.

Uit het onderzoek blijkt dat het brein van positievelingen minder actief is dan dat van negatievelingen wanneer zij gevraagd worden om positief te denken. Tegen een negatieve persoon zeggen dat hij positief moet denken, bleek tijdens de experimenten averechts te werken. “Vragen om positief te denken, maakte hun negatieve emoties nog erger,” vertelt onderzoeker Jason Moser.

“Het is voor het eerst dat we in staat zijn om in het brein een marker aan te wijzen die onderscheid maakt tussen negatieve en positieve denkers.” Het onderzoek onderschrijft dat er nu eenmaal positieve en negatieve mensen zijn en suggereert bovendien dat daar weinig aan te doen is: ons brein lijkt voorgeprogrammeerd te zijn om óf positief óf negatief te denken. “Je kan een vriend niet vertellen dat hij positiever moet denken of zich geen zorgen moet maken – dat gaat waarschijnlijk niet helpen. Dus moet je iets anders proberen en misschien vragen of hij op een andere manier over een probleem wil denken, of andere strategieën wil gebruiken.” Een andere optie is leren om positief te denken. Maar aangezien dit onderzoek erop wijst dat negatief denken in het brein verankerd zit, zal het niet meevallen om dat te veranderen.

Bronmateriaal

"Positive, negative thinkers' brains revealed" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door duchessa (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd