Brein vindt vinden tijdens zoeken moeilijk

Nieuw onderzoek wijst erop dat onze hersenen moeite hebben om tijdens het zoeken te vinden. En dat is..een probleempje.

Het overkomt ons allemaal wel eens dat we iets kwijt zijn. Vaak start er dan een uitgebreide zoektocht. Tijdschriften worden aan de kant geschoven, laden worden opengetrokken en leeggehaald en we doorzoeken onze jaszakken. Maar we vinden niets. Tenminste: daar lijkt het op.

Identificeren
Nieuw onderzoek wijst er namelijk op dat u het kwijtgeraakte object al wel gevonden heeft, maar dat uw brein die informatie nog niet heeft verwerkt. U heeft het object wel gezien, maar nog niet geïdentificeerd als ‘het kwijtgeraakte en nu weer gevonden voorwerp’.

Experiment
De onderzoekers baseren die conclusie op experimenten, zo is in het blad Cognition te lezen. Ze zetten de proefpersonen achter de pc en lieten ze met behulp van de muis in een stapel objecten zoeken naar één object. Opvallend genoeg gebeurde het regelmatig dat de proefpersonen het gezochte object net als de andere objecten aan de kant schoven en achteraf moesten vaststellen dat ze het niet konden vinden. En dat terwijl ze het gewoon met hun muis aan de kant hadden gelegd!

Langzamer
Hoe kon dat? Om dat te achterhalen deden de onderzoekers nog enkele experimenten. Ook keken ze wat er gebeurde wanneer proefpersonen het gevonden object zagen, maar niet herkenden. Uit dit laatste experiment blijkt dat de proefpersonen daarna doorgaan met zoeken, maar dat ze wel iets langzamer werken dan daarvoor. Dat wijst erop dat de proefpersonen onbewust toch weten dat ze iets fout doen.

Maar waarom maken ze die fout? Waarom herkennen ze het object waar heel hun zoektoch om draait niet? Volgens de onderzoekers komt dat doordat het deel van de hersenen dat actie onderneemt en het deel van de hersenen dat ons helpt om objecten te identificeren niet goed samenwerken. En dat is verrassend. Blijkbaar blijven deze delen heel sterk onafhankelijk, zelfs in situaties waarin men zou verwachten dat ze nauw samenwerken. Een consequentie daarvan is dat we vaker langer zoeken dan eigenlijk nodig is.

Bronmateriaal

"Found and missed: Failing to recognize a search target despite moving it" - Sciencedirect.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sarah r. (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd