Speciale bril rekent af met kleurenblindheid

kleur

Onderzoekers werken aan een bril die mensen moet helpen om onderscheid tussen rood en groen te maken.

Ongeveer één op de tien mannen is kleurenblind. Kleurenblindheid is er in verschillende vormen: mensen kunnen bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen rood- en groentinten of hebben moeite om blauw- en groentinten uit elkaar te houden. Geen onderscheid kunnen maken tussen bepaalde rood- en groentinten is de meestvoorkomende vorm van kleurenblindheid. Een aantal onderzoekers is nu vastbesloten met die vorm van kleurenblindheid af te rekenen.

Kegeltjes
Wanneer mensen kleurenblind zijn, werken de kegeltjes in het netvlies – die kleur detecteren – niet goed. Wetenschappers zijn nu bezig om een bril te ontwikkelen die de kegeltjes een handje helpen. Zoals gezegd is de bril bedoeld voor mensen die moeite hebben om bepaalde rood- en groentinten uit elkaar te houden. Wat de bril doet, is de tinten die hun ogen moeilijk uit elkaar kunnen houden, uitfilteren. Hierdoor wordt het gemakkelijker om kleuren van elkaar te onderscheiden en te identificeren.

Spectrum
“Licht heeft net als geluid een spectrum,” vertelt onderzoeker Andrew Schmeder. “Er zijn hoge, middelhoge en lage frequenties. De balans tussen die drie vertelt je om wat voor kleur het gaat.” De bril dwingt kleuren in hun primaire categorieën – rood of groen – in plaats van in een tintje dat daar tussenin zit.

Uiteindelijk hopen de onderzoekers de brillen op maat te gaan maken, zodat ze iemand die kleurenblind is, optimaal helpen. Zo kan een bril bijvoorbeeld helemaal worden aangepast op de ernst van de kleurenblindheid van een persoon. Ook kunnen de brillen wellicht verder verfijnd worden, zodat ze ook gebruikt kunnen worden binnen beroepen die momenteel niet door mensen met kleurenblindheid mogen worden uitgeoefend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd