Britten probeerden biologische wapens uit in WO2

Britse wetenschappers experimenteerden tijdens de Tweede Wereldoorlog met biologische wapens. Ze probeerden onder meer verschillende virussen zoals cholera, dysenterie, tyfus en mond-en-klauwzeer uit. Dat blijkt uit geheime archieven die onlangs zijn vrijgegeven.

Dat de Britten bereid waren om ver te gaan om de vijand te verslaan, is niet nieuw. Zo was al bekend dat ze meterslange cakes hadden gebakken met daarin antrax. De lekkernij moest het vee van de Duitsers vergiftigen. Uit de laatste documenten blijkt echter dat het onderzoek van de Britten nog veel verder ging.

Protocol
De onderzoekers waren zich bewust van het feit dat ze met hun experimenten rechtstreeks in gingen tegen het Protocol van Genève van 1925. Dit protocol verbood expliciet de inzet van biologische wapens. Ondanks het protocol gingen de experimenten echter gewoon door. Het onderzoek werd afgedaan als noodzakelijk en zou enkel bedoeld zijn om het Verenigd Koninkrijk te beschermen.

Wapens
Zo werd er een lijst opgesteld met de meest effectieve biologische wapens. In een rapport uit januari 1941 worden onder meer de ziektes mond-en-klauwzeer, runderpest, droes en varkenspest genoemd.

Verzwakken
In de rapporten is te lezen dat de Britten niet dachten dat ze de strijd door toedoen van de biologische wapens zouden gaan winnen. Maar ze vermoedden de vijand er wel flink met te kunnen verzwakken. In februari 1941 werd er gewerkt aan een bommenwerper die de containers met gifstoffen zou kunnen meenemen richting Duitsland.

Koe
Ook de experimenten gingen gewoon door. Zo probeerden de onderzoekers hun koeien te vergiftigen met stukken cake. Maar het vee was niet gek en weigerde het voedsel op te eten. In november 1941 werd toch besloten dat cake met antrax de beste oplossing was.

Uiteindelijk gebruikten de Engelsen hun biologische wapens niet. Het bleek toch lastig om de wapens doelgericht en effectief in te zetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd