Builenpest spant ons immuunsysteem voor zijn karretje

builenpest

Wetenschappers hebben ontdekt dat de builen die slachtoffers van de builenpest krijgen het resultaat zijn van de bacterie die de builenpest veroorzaakt én ons eigen immuunsysteem. De bacterie spant ons immuunsysteem voor zijn karretje.

De builenpest wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis. De naam van de ziekte is afgeleid van één van de belangrijkste symptomen: lymfeklierzwellingen, oftewel ‘builen’. Maar hoe ontstaan die builen nu precies? Hoewel de builenpest meer dan 1400 jaar geleden voor het eerst uitbrak en tot op de dag van vandaag regelmatig van zich laat horen, is dat nog altijd onbekend.

Oorzaak
Een nieuw onderzoek van Duke University brengt daar verandering in. De onderzoekers bestudeerden de lymfeklierzwellingen in de hoop te kunnen achterhalen of ze het werk zijn van de bacterie of het resultaat zijn van een reactie van ons eigen immuunsysteem. Het levert opvallende resultaten op. “De bacterie zet de immuuncellen tegen het lichaam op,” legt onderzoeker Soman Abraham uit.

WIST JE DAT…

…recent onderzoek suggereert dat de Zwarte Dood opnieuw kan toeslaan?

Immuuncellen
“De bacterie dringt de lymfeklier binnen en verbergt zich – zonder opgemerkt te worden – in immuuncellen, met name in dendritische cellen en monocyten.” De bacteriën gaan zich daar vermenigvuldigen. “Ondertussen geven de immuuncellen signalen af die erin resulteren dat er nog meer immuuncellen worden aangemaakt. Daardoor groeien de lymfeklieren sterk.” En daarmee wordt dus ook het leefgebied van de bacteriën groter en kunnen ze zich naar hartelust vermenigvuldigen. Vervolgens kunnen de bacteriën in de dendritische cellen en monocyten van lymfeklier naar lymfeklier reizen en uiteindelijk ook het bloed en de longen binnendringen. Vanuit die plekken kan de bacterie middels lichaamssappen ook van de ene op de andere mens overspringen.

Het onderzoek suggereert dat we de builenpest wellicht kunnen bestrijden door ons te richten op de rondreizende immuuncellen in plaats van op de ziekteverwekker zelf. “Aangezien steeds meer bacteriën resistent worden, kan deze strategie heel aantrekkelijk zijn,” stelt onderzoeker Ashley St. John.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd