Buitenaards stof gevonden bij verre exoplaneten

 ASTRONOMIE  In de stofschijf rondom HD 131488 gebeuren dezelfde zaken als in andere protoplanetaire schijven. Zo botsen planetaire embryo’s tegen elkaar, waarbij veel gas en stof vrijkomt. Vreemd genoeg komt het stof niet overeen met de bouwstenen van ons eigen zonnestelsel. Wat is dit buitenaardse stof?

Toen de aarde ontstond, waren er twee zones in het zonnestelsel. Een zone met warm gas, en een zone met koud gas. In de zone met warm gas vormden planeten als Mercurius, Venus en de aarde. De zone met koud gas is de huidige Kuipergordel en Oortwolk. Ook HD 131488 heeft een zone met warm gas, alleen bestaat het stof in deze zone niet uit olivijn, pyroxenen en andere silicaatverbindingen. Daarnaast is er relatief veel warm gas aanwezig in vergelijking met andere protoplanetaire schijven.

Maar er is meer. “Sterren met zeer veel warm gas, zoals HD 131488, hebben vaak geen zone met koud gas,” vertelt astronoom Benjamin Zuckerman. “HD 131488 verstoort dit patroon. Deze ster heeft én een zone met veel warm gas én een zone met koud gas.”

Het team gaat de ster – die 500 lichtjaar van de aarde verwijderd is en enkele tientallen miljoenen jaren oud is – in de toekomst verder onderzoeken. Hopelijk wordt dit raadsel dan opgelost.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd