Waarschijnlijk geen buitenaards leven bij ster KIC 8462852

De ster KIC 8462852 blijft astronomen bezighouden. Deze ster schijnt af en toe minder fel. Wordt dit veroorzaakt door een buitenaardse mega-structuur – een zogenoemde Dysbonbol – of is er iets anders aan de hand? Volgens astronomen van de staatsuniversiteit van Iowa wordt de helderheidsdip mogelijk veroorzaakt door een zwerm kometen.

In oktober plaatsten we op Scientias.nl al een uitgebreid artikel over KIC 8462852. Deze ster heeft te maken met onregelmatige dipjes – zowel qua timing als qua grootte – in de lichtcurve. Regelmatige dipjes kunnen verklaard worden door de aanwezigheid van exoplaneten, die voor de moederster langs bewegen, maar onregelmatige dipjes zijn minder makkelijk te verklaren.

Dysonbol
Direct kwamen onderzoekers met allerlei ideeën over een mogelijke verklaring voor de onregelmatige dipjes, waaronder een planetaire botsing, een grote groep exokometen en… de aanwezigheid van een Dysonbol. Dit is een bol die bestaat uit een systeem van satellieten, die de energie van een ster opvangen. “Als een buitenaardse beschaving iets zou bouwen, dan zou dit overeenkomen met de data die we nu zien”, zei astronoom Jason Wright van de Penn State University in oktober.

Radiostilte
Toch lijkt een buitenaards mega-structuur niet heel aannemelijk. Zo heeft de Allen Telescope Array (bestaande uit 42 antennes) zijn oren twee weken op de ster gericht, in de hoop radiosignalen van de buitenaardse beschaving op te pikken. Zonder succes.

Groep exokometen
Nu beweren astronomen van de staatsuniversiteit van Iowa dat de meest logische verklaring voor de dip in de lichtcurve de aanwezigheid van een grote groep exokometen is. Een planetaire botsing lijkt niet aannemelijk, omdat er dan veel meer stof en puin rondom de ster zou moeten zwerven. Uit infraroodmetingen blijkt dat dit niet het geval is.

Desondanks sluiten de onderzoekers niet uit dat de buitenaardse mega-structuur wordt veroorzaakt door een Dysonbol. “De ster gedraagt zich in ieder geval heel vreemd”, concludeert professor Massimo Marengo. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bronmateriaal

"Strange Star Likely Swarmed by Comets" - NASA
Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA / JPL-Caltech

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd