Regenbui op de zon ontstaat ongeveer net zo als op aarde

Niet alleen op aarde kan het flink regenen: ook de zon wordt zo af en toe verrast door een flinke regenbui. Nieuw onderzoek toont nu aan dat die regenbuien op de zon op vergelijkbare wijze ontstaan als de buien hier op aarde.

Bij regen op de zon moet je zeker niet denken aan een verkoelende miezerregen. In het geval van regen op de zon hebben we het over elektrisch geladen gas (plasma) dat met een snelheid van zo’n 200.000 kilometer per uur uit de zonneatmosfeer komt zetten en op het oppervlak van de zon valt. Zo’n ‘bui’ bestaat uit duizenden druppels en elke druppel is ongeveer zo groot als Ierland.

“Een regendruppel op de zon is ongeveer zo groot als Ierland”

Een regenbui op de zon is in vrijwel alle opzichten radicaal anders dan een buitje hier op aarde. Maar er zijn ook overeenkomsten, zo hebben onderzoekers nu aan de hand van zeer scherpe beelden van de zon ontdekt. Zo blijken buien op de zon op vergelijkbare wijze te ontstaan als buien hier op aarde. Als de omstandigheden in de zonneatmosfeer goed zijn, kunnen wolken die bestaan uit warme plasma afkoelen en condenseren en uiteindelijk als druppels naar beneden komen zetten.

En de onderzoekers zien nog een overeenkomst. Zo ontstaan de wolken op de zon door een verdampingsproces. De verdamping wordt veroorzaakt door zonnevlammen, oftewel explosies op het oppervlak van de zon. Onderzoekers vermoeden dat die zonnevlammen helpen om de zonneatmosfeer te verwarmen.

Bronmateriaal

"When it rains, it pours… on the Sun" - Ras.org.uk
Het filmpje bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd