Canadezen bouwen hoogste houten gebouw ter wereld

Op dit moment verrijst in Canada het hoogste houten gebouw ter wereld: een 18 verdiepingen tellend studentencomplex dat bewijst dat bouwen met hout ongekende voordelen heeft.

Het 53 meter hoge gebouw staat reeds overeind. Bouwvakkers hadden na aflevering van de prefab-componenten minder dan zeventig dagen nodig om de constructie te bouwen. En ook de gevel van het gebouw is reeds af. De komende tijd zullen de bouwvakkers zich dan ook richten op de afwerking in het gebouw.

Hout
Het gebouw bestaat uit een betonnen fundering, twee betonnen kernen en zeventien houten verdiepingen met daarop houten palen. De gevel bestaat voor zeventig procent uit houtvezel. Het is het hoogste houten gebouw ter wereld, aldus de University of British Columbia dat het bijna 46 miljoen euro kostende gebouw grotendeels financierde.

Oplevering
De oplevering staat gepland voor begin mei 2017. Daarmee vindt de oplevering veel sneller (tot zo’n vier maanden) plaats dan het geval zou zijn als het gebouw uit ‘gewone’ bouwmaterialen zou zijn opgetrokken.

Inspirerend
Eenmaal voltooid zal het gebouw zo’n 400 studenten gaan herbergen. Maar dat is misschien nog niet eens het belangrijkste doel van het gebouw. Veel belangrijker is nog wel de bouw ervan en de lessen die daaruit getrokken kunnen worden. De ontwerpers en bouwers van het houten gebouw hopen dat het de interesse van de bouwindustrie wekt en er op korte termijn veel meer gebruik wordt gemaakt van hout. “Hout is een duurzaam en veelzijdig bouwmateriaal dat CO2 opslaat in plaats van uitstoot,” zo laat de University of British Columbia weten.

Of het Canadese gebouw langdurig het hoogste houten gebouw ter wereld zal zijn, is twijfelachtig. Eerder dit jaar presenteerden wetenschappers en architecten in Londen al ideeën voor een 300 meter hoge houten wolkenkrabber. Ook zij wezen op de grote voordelen die hout heeft. “De constructie verloopt sneller en is dus goedkoper,” vertelde onderzoeker Michael Ramage hierover aan Scientias.nl. “En omdat hout zoveel lichter is dan beton zijn er veel minder vrachtwagens nodig om het te leveren (…) Ook is het beter voor het milieu als je rekening houdt met de hoeveelheid CO2 die in hout zit opgeslagen.” Ook over de vele bomen die voor de bouw van zo’n groot gebouw moeten worden omgehakt, hoeven we volgens Ramage niet in te zitten. “Europese bossen breiden zich momenteel uit: we planten jaarlijks meer bomen dan dat we er omhakken. En veel van de bomen die jaren geleden geplant werden om papier van te maken, zullen niet voor dat doeleinde gebruikt worden omdat de papierconsumptie terugloopt.”

Bronmateriaal

"Structure of UBC’s tall wood building now complete" - University of British Columbia
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door K.K. Law.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd