Carstenszgletsjer op Puncak Jaya bijna volledig gesmolten

Nieuwe satellietfoto’s laten zien dat de Carstenszgeltsjer op Puncak Jaya bijna weg is. 150 jaar geleden was de top van deze bijna vijf kilometer berg nog spierwit, maar door klimaatverandering zijn bijna alle gletsjers verdwenen.

Puncak Jaya maakt deel uit van een hoog bergmassief. Het gebergte ligt in de provincie Papoea op het westelijk deel van het eiland Nieuw-Guinea. De ‘Carstenszpiramide’ – zoals Nederlanders de berg in de koloniale tijd omschreven – is de hoogste berg van Oceanië.

Wist je dat…

…Puncak Jaya door klimaatverandering is gekrompen? In 1973 werd de hoogte van de buurberg Ngga Pulu vastgesteld op 4862 meter, exact 22 meter lager dan Puncak Jaya. Uit nieuwe metingen blijkt dat Ngga Pulu nu lager is dan 4800 meter, omdat het ijs is verdwenen.

“Er is nu visueel bewijs dat de Carstenszgletsjer bijna volledig gesmolten is in de afgelopen vijftien jaar”, zegt onderzoeker Dr Chris Lavers van het Britannia Royal Naval College in Dartmouth. Dit komt o.a. door recordbrekende temperaturen. “De jaren 2011-2015 waren vijf warme jaren op rij met extreme omstandigheden die beïnvloed zijn door klimaatverandering.”

Hoewel de Carstenszgletsjer bijna weg is, is er nog wel hoop voor de East Northwall Firn. Dit is laatste gletsjer op Puncak Jaya. De grote vraag is hoe lang deze gletsjer nog blijft bestaan, want de ijsmassa was vijftien jaar geleden 1.333.000 vierkante meter groot. Nu is de gletsjer opgebroken in kleinere fragmenten, waarvan de grootste 313.334 meter groot is.

“Tropische gletsjers kunnen gezien worden als kanaries in een mijn”, vervolgt Lavers. “Zij reageren direct op temperatuurwijzigingen en geven ons een beeld van hoe de omgeving verandert.”

Carstenszgletsjer in 2002.
Carstenszgletsjer in 2002.
Carstenszgletsjer in 2015.
Carstenszgletsjer in 2015.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd