Cassini gaat de aarde fotograferen

pale-blue-dot

NASA roept alle mensen op om 19 juli om 23:27 uur een kwartier lang te zwaaien naar de Cassini-ruimtesonde. Dan gaat de ruimtesonde namelijk een foto maken van de blauwe planeet.

Op 19 juli is onze planeet als een kleine, blauwe stip zichtbaar tussen de ringen van Saturnus. Op dat moment bedraagt de afstand tussen Cassini en de aarde ruim 1,4 miljard kilometer. Dat is bijna tien keer de afstand van de aarde naar de zon.

“De aarde zal slechts één pixel groot zijn”, vertelt Linda Spilker, projectwetenschapper bij NASA’s Jet Propulsion Laboratorium. “Graag laten we zien hoe onze planeet er vanaf Saturnus uitziet. We hopen dat iedereen even wil zwaaien naar Saturnus, zodat we dit bijzondere moment vieren.”

Details

Op de foto van Cassini zijn geen details zichtbaar. Daarvoor moet de aarde dichter bij huis gefotografeerd worden.

Op de foto?
Wie (symbolisch) op de foto vereeuwigd wil worden, moet reizen naar Noord of Zuid-Amerika. Europa bevindt zich ten tijde van de opname nét aan de andere kant van de globe.

Pale Blue Dot
Regelmatig maken ruimtesondes foto’s van de aarde. Een beroemde foto is ‘Pale Blue Dot‘, gemaakt door de Voyager 1-ruimtesonde. Deze foto is bovenaan dit artikel zichtbaar. De aarde is te zien als een wit stipje in de bruine band. In 1990 maakte deze sonde een foto van de aarde op een recordafstand van zes miljard kilometer. Voyager 1 had op dat moment haar hoofdmissie afgerond en stond op het punt om het zonnestelsel te verlaten. De beroemde astronoom Carl Sagan diende bij NASA het verzoek in om een kiekje van de aarde te maken. Zijn verzoek werd ingewilligd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd