Cassini maakt prachtige foto van Saturnus’ maan Iapetus

iapetus

Ruimtesonde Cassini heeft opnieuw een prachtige foto gemaakt van één van Saturnus’ manen. Dit keer is misschien wel de meest mysterieuze maan van Saturnus – Iapetus – de gelukkige.

Cassini maakt de beelden begin dit jaar toen deze op een afstand van zo’n 1 miljoen kilometers langs Iapetus scheerde. De ruimtesonde staarde gedurende enige tijd naar de maan om de subtiele kleurverschillen op heldere delen van het oppervlak van de maan te bestuderen.

Beetje mysterieus

Wat maakt Iapetus tot zo’n mysterieuze maan? Nou, het oppervlak telt twee tinten, de maan heeft een ietwat ongebruikelijke baan en op de evenaar bevindt zich een gebergte waarvan onderzoekers nog altijd niet goed begrijpen hoe het is ontstaan.

Op de beelden die Cassini van de maan maakte, zijn diverse details zichtbaar. Zo zie je op de foto helemaal bovenaan dit artikel rechtsonder (in het donker) een enorm bekken dat Turgis heeft. Ietsje links daarvan zie je een iets kleinere krater: Falsaron. De twee kraters net boven het hart van de fotoz in Roland en Turpin. En de rand die je helemaal rechts, in het midden ziet, is de rand van krater Naimon.

Het is niet de eerste keer dat Cassini Iapetus bestudeerd. In 2011 scheerde deze op nog iets kleinere afstand langs de maan. Ondanks dat de afstand tussen de twee begin dit jaar groter was, zijn dit volgens NASA toch de beste foto’s die ooit van het heldere terrein rond het noordpoolgebied van Iapetus zijn gemaakt.

Bronmateriaal

"Investigating Subtle Colors on Iapetus" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd