CERN-fysici willen langste lineaire deeltjesversneller bouwen

De Large Hadron Collider is net af. Toch zitten CERN-fysici niet stil, want ze zijn van plan om de volgende deeltjesversneller te bouwen. De International Linear Collider is een lineaire deeltjesversneller en wordt ruim dertig kilometer lang, oftewel tien keer langer dan de huidige langste lineaire deeltjesversneller.

Wetenschappers hopen dat de bouw van de vijf miljard euro kostende lineaire deeltjesversneller in 2012 begint. Deze week komen fysici in Parijs bij elkaar tijdens een conferentie over hoogenergetische deeltjes om te praten over de ‘old-school’ lijnrechte deeltjesversneller.

De International Linear Collider zorgt voor minder krachtige botsingen tussen elektronen en positronen dan de Large Hadron Collider en het Fermilaboratorium. Toch zijn metingen in een lineaire deeltjesversneller een stuk accurater dan in donutvormige deeltjesversnellers.

Hoe dit komt? In circulaire deeltjesversnellers leggen deeltjes langere afstanden af. Deeltjes die elkaar missen kunnen doorvliegen en meer botsingen produceren. In een lineaire accelerator gaan deze deeltjes uiteindelijk verloren, omdat ze het einde van de tunnel bereiken.

Het doel van de International Linear Collider is om de resultaten van experimenten van de Large Hadron Collider te valideren en te verfijnen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd