Chandra viert 15e verjaardag met supernovarestanten

supernova1

Het is vandaag precies vijftien jaar geleden dat het röntgenobservatorium Chandra werd gelanceerd. En dat wordt gevierd! NASA heeft namelijk vier nieuwe foto’s van Chandra vrijgegeven, waarop vier prachtige supernovarestanten prijken.

Chandra wordt doorgaans in één adem genoemd met die andere twee telescopen die al veel grote ontdekking op hun naam hebben staan: ruimtetelescopen Hubble en Spitzer. En terecht. Chandra is een bijzonder gevoelig röntgenobservatorium dat de meest uiteenlopende hemellichamen en -objecten bestudeerd heeft. Van supernovarestanten tot nabijgelegen planeten en van verre quasars tot kometen. Ook ontdekte Chandra verschillende zwarte gaten en vertelde het observatorium ons meer over donkere materie.

Op hoogte

Chandra bevindt zich hoog boven de aarde: op zo’n 139.000 kilometer. Dat moet ook wel, want de atmosfeer zou de waarnemingen van het röntgenobservatorium anders hinderen.

Zwarte gaten en meer
“Chandra veranderde de manier waarop we astronomie bedrijven,” vindt onderzoeker Paul Hertz. “We mogen blij zijn dat we – tot zo ver – vijftien jaar lang gebruik hebben kunnen maken van Chandra en zo meer te weten zijn gekomen over sterren, sterrenstelsels, zwarte gaten, donkere energie en de oorsprong van de elementen die nodig zijn voor leven.”

Vier supernova’s
Ter ere van de vijftiende verjaardag van Chandra heeft NASA nu vier nieuwe foto’s vrijgegeven. Op de foto’s zien we vier verschillende supernovarestanten: de Krabnevel, Tycho, G292.0+1.8 en 3C58. Deze supernovarestanten zijn heel warm en gloeien in röntgenstraling, vandaar dat Chandra ook uitstekend in staat is om er zulke mooie foto’s van te maken.

Meer weten over het werk van Chandra en meer prachtige foto’s bekijken? Duik eens in het uitgebreide achtergrondartikel dat afgelopen weekend op Scientias.nl verscheen en waarin de hoogtepunten uit de carrière van Chandra aan bod komen.

Bronmateriaal

"NASA's Chandra X-ray Observatory Celebrates 15th Anniversary" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd