Chasing Ice: documentaire maakt klimaatverandering zichtbaar

gletsjer

National Geographic-fotograaf James Balog besloot de gevolgen van klimaatverandering in beeld te brengen en plaatste 24 time-lapse camera’s in het Noordpoolgebied. Het resultaat is een prachige verzameling aan beelden van smeltende gletsjers.

Het door Balog verzamelde beeldmateriaal is verwerkt in Chasing Ice, een 75 minuten durende documentaire met onder meer een scène waarin een huis wordt weggespoeld door het stijgende water: een actueel beeld, gezien de recente puinhoop die superstorm Sandy achterliet in de Verenigde Staten. De documentaire is vanavond om 20.00 te zien op National Geographic Channel.

Niet sceptisch meer
Balog was eens sceptisch over klimaatverandering, maar werd volledig verrast door wat hij en zijn team ontdekten. “In de eerste paar maanden zagen we al ongelooflijke veranderingen,” zegt hij. Naarmate de jaren vorderden, kreeg Balog steeds meer het idee dat ze een belangrijk stuk van natuurgeschiedenis aan het filmen waren. Lange tijd worstelde hij met gedachtes hoe hij klimaatverandering in beeld kon brengen. Nadat hij een time-lapse-opdracht voor National Geographic had uitgevoerd wist hij dat ijs het antwoord was.

Alaska en IJsland
In 2007 startte Balog de Extreme Ice Survey en zette hij in Alaska, Montana, Groenland en IJsland camera’s neer. Deze zouden ieder uur, half uur of elke 20 minuten een foto maken. Hij en zijn team bevochten wind van 250 kilometer per uur, worstelden zich door lagen sneeuw van zeven meter hoog en temperaturen van ver onder het vriespunt. Een zware missie dus en dat is ook in de documentaire te zien. Op één punt in de documentaire stort Balog in als hij beseft dat een camera kapot is en maanden aan filmmateriaal misschien verloren zijn gegaan. Op een ander punt in de documentaire is regisseur Jeff Orlowski er getuige van hoe de Illulissat-gletsjer in Groenland afbreekt en in zee stort.

Wetenschappers hebben al decennia lang satellieten gebruikt om het ijs in Antarctica en het Noordpoolgebied te bestuderen. In september werd bekend gemaakt dat er nog nooit zo weinig ijs was geweest in de poolgebieden, en dat dit te wijten was aan klimaatverandering. De meningen over de gevolgen van het smeltende ijs zijn nog altijd verdeeld. Patrick Michaels van het Center for the Study of Science in het Cato Instituut stelt bijvoorbeeld dat paniek niet nodig is, en dat de poolgebieden wel eerder ijs zijn verloren. Volgens Julienne Stroeve, wetenschapper aan het National Snow and Ice Data Center (NSIDC) in Colorado, is er inderdaad eerder veel ijs verloren gegaan op een natuurlijke manier, maar is de drijvende kracht achter de verandering dit keer niet natuurlijk en daarom wel gevaarlijk. Meer dan 50 procent van het ijs in het Noordpoolgebied is in een paar decennia verdwenen, en de mens is hiervoor verantwoordelijk. Volgens Balog levert Chasing Ice onweerlegbaar bewijs voor de gevolgen van klimaatverandering. De documentaire maakte in de VS al heel wat los bij kijkers, zo bewijst dit filmpje. En nu kunnen ook wij de documentaire gaan bekijken. Chasing Ice is vanavond om 20.00 op National Geographic Channel te zien. Meer informatie vindt u hier.

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Göran Ingman (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd