Chemicaliën in zonnebrandcrème kunnen door de huid heen in het bloed terechtkomen

Toch kun je volgens de onderzoekers beter blijven smeren.

We zitten op dit moment midden in het voorjaar en als het een beetje meezit, komt ook de zon geregeld tevoorschijn. En dat betekent: smeren! In zonnebrandcrème zitten namelijk werkzame stoffen die de huid beschermen tegen UV-licht. Maar hoe veilig zijn eigenlijk de ingrediënten in zonnebrandcrèmes? In een nieuwe studie namen wetenschappers vier van die stoffen- avobenzon, oxybenzone, octocryleen en ecamsule – nader onder de loep.

Bloedmonsters
De onderzoekers verzamelden 24 gezonde proefpersonen die vier keer per dag gedurende vier dagen zonnebrandcrème moesten smeren. In het onderzoek werden vier verschillende zonnebrandcrèmes getest. Vervolgens werd er bloed bij de deelnemers afgenomen. En in de bloedmonsters troffen de onderzoekers de genoemde werkzame stoffen die aan zonnebrandcrèmes worden toegevoegd, aan.

Door de huid heen
“Het is op zich geen verrassing om te ontdekken dat de stoffen door de huid heen kunnen gaan en in de bloedbaan terecht kunnen komen,” zegt onderzoeker Ian Rae, niet betrokken bij het onderzoek. “We kennen bijvoorbeeld ook nicotinepleisters en smeersels die pijnlijke spieren helpen ontspannen. De stoffen in zonnebrandcrèmes zijn niet heel anders dan de actieve ingrediënten in dat soort medicijnen. Het gaat er echter om wat ze teweegbrengen als ze eenmaal in het bloed zijn beland.”

WIST JE DAT…

Effect
Maar over dat effect kunnen de onderzoekers in hun studie nog niet veel zeggen. Zo stellen ze dat de gevolgen van de gevonden concentraties in het bloed op dit moment nog onbekend zijn. Vervolgonderzoek zou dat verder moeten uitwijzen. Echter betekenen de bevindingen niet dat we moeten stoppen met het smeren van zonnebrandcrème. Zo benadrukken de onderzoekers dat zonnebrandcrème juist belangrijk is om de huid te beschermen.

Gewoon smeren
“Zelfs als de chemicaliën in zonnebrand door de huid heen dringen zijn er beperkte aanwijzingen dat dit schadelijk is,” zegt professor Sanchia Aranda, ook niet betrokken bij het onderzoek. “Wat we echter wel weten is dat overmatige UV-straling huidkanker veroorzaakt en dat zonnebrandcrème dat helpt te voorkomen.” Volgens de expert is het dan ook belangrijk om gewoon door te gaan met smeren.

Op dit moment is er dus nog geen hard bewijs dat de werkzame stoffen in zonnebrandcrème nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. De resultaten moeten er volgens meerdere experts dan ook niet toe leiden dat mensen afzien van het gebruik van zonnebrandcrème. Wel kun je ook andere maatregelen treffen, zoals de schaduw opzoeken, beschermde kleding dragen en een hoed en een zonnebril opzetten.

Bronmateriaal

"Sunscreen chemicals may be leaching into our blood" - FDA (via Scimex)

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd